IMF'ye kaynak aktarımı
-
En büyük desteği 200 milyar dolarla Avrupa ülkeleri verirken Japonya 60 milyar dolar katkıda bulunacak
G-20 ülkeleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kaynaklarını 430 milyar doların üzerinde artırmayı taahhüt ederken, en büyük desteği 200 milyar dolarla Avrupa ülkeleri verecek. Japonya'nın katkısı ise 60 milyar dolar olacak.
IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen G20 ülkeleri Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, IMF'nin kaynaklarının 430 milyar dolardan fazla artırılacağını, Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya dahil bazı ülkelerin özel sözler verdiğini, ancak kamuoyuna açıklanmasını istemediğini söyledi.
Ek kaynak artırımı için gösterilen ''olağanüstü çabanın'' sorunlu ülkelere yardım etmesi için IMF'nin mevcut 485 milyar dolar tutarındaki fonlarını neredeyse ikiye katlayacağını belirten Lagarde, ''Alet kutumuzda gerekli aletlerimiz mevcut ve bunları akıllıca kullanacağız'' dedi.
Lagarde, ''Ek kaynaklar küresel ekonominin istikrarına katkıda bulunacak'' diye konuştu.
Ek kaynak artırımı konusunda 188 üyeli IMF içinde görüş ayrılıkları ortaya çıktı. IMF kaynaklarına katkıda bulunmayı reddeden ABD ve Kanada, daha fazlasını yapması için Avrupa'ya baskı yapılmasını istiyor.
Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin IMF'ye ABD'nin katkısının artırılmasında Kongre desteğini almasının zorluğu dikkate alındığında bu ülkenin destek vermemesinin sürpriz olmadığını ifade etti.
Kaynak artırımına ne kadar katkıda bulunduklarını açıklamayan Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya, IMF, gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı veren 2010 yılındaki anlaşmayı uygulamaya sokuncaya kadar ek kaynak sözü konusunda çekincelerini bildirdiler.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın sözcüsü Elizabeth Stuart, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin IMF kaynaklarının artırılmasına katkıda bulunmayı kabul ettiklerini, Avrupa ülkelerinin IMF'de gelişmekte olan ülkeler lehine oy haklarını azaltmaya ilişkin itirazlarından vazgeçmesinin önemli olduğunu ifade etti.
-Kim ne kadar destek verecek?-
IMF'nin kaynaklarının 430 milyar dolardan fazla artırılması konusunda en büyük katkıyı geçen yıl aralık ayında taahhüt ettiği gibi 200 milyar dolarla Avrupa verecek. Bu paranın 150 milyar doları Euro Bölgesi üyesi ülkelerden ve 50 milyar doları diğer Avrupa ülkelerinden gelecek.
Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi ülkesinin IMF'nin kaynaklarının artırılmasına 60 milyar dolar katkıda bulunacağını açıkladı.
Geçen yıl mart ayındaki deprem ve tsunami felaketinden sonra dünyanın Japonya'ya verdiği desteğe karşılık IMF'ye önemli katkıda bulunmak istediklerini söyleyen Azumi, ''Geçen yıl büyük bir deprem ülkemizi vurdu ve çok sayıda ülkede bize yardım etti. Şimdi yeniden yapılanmaya yöneldik ve ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için sağlam adımlar atıyoruz'' dedi.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da ülkesinin IMF'ye desteğinin 15 milyar dolar olacağını belirtti.
Başbakan David Cameron hükümetinin son yıllarda uygulamaya koyduğu tasarruf önlemlerinin ülkenin ekonomik durumunu güçlendirdiği için IMF'ye katkıda bulunabileceğini, bunun İngiltere'nin mali gücünün işareti olduğunu kaydeden Osborne, ''İngiltere Washington'da IMF'den kredi arayışı için bulunmuyor, katkı sunmak için bulunuyor'' diye konuştu.
IMF'ye göre Avrupa, İngiltere ve Japonya'nın yanı sıra Güney Kore'nin 15 milyar dolar, İsveç'in 10 milyar dolar, Norveç'in 9,3 milyar dolar, Polonya'nın 8 milyar dolar, Avustralya'nın 7 milyar dolar, Danimarka'nın 7 milyar dolar ve Singapur'un 4 milyar dolar vermesi bekleniyor.
IMF Başkanı Lagarde'ın, Çin, Brezilya, Rusya ve Hindistan'dan 68 milyar dolar alacaklarını söylediği belirtildi.