Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Ocak ayında yetkililerin faiz tahminlerini paylaşarak, para politikasına şeffaflık getirmeye çalıştı. Ancak bu çaba daha çok kafa karışıklığına neden oldu.

Ekonomistler Fed'in yarın faizleri 2014'ün sonlarına kadar sıfıra yakın tutma kararlarını devam ettirmelerini bekliyor. Diğer yandan Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler bu ay merkez bankasının Haziran 2014'e kadar politika faizini artıracağını öngördü.

Bu anlaşmazlığın sebeplerinden biri, Ocak ayında 6 yetkilinin 2014'ten önce faiz artışı tahmininde bulunurken, ekonomideki gelişmelerin etkisiyle bu sayıya yeni eklemelerin olabileceği şeklinde öne çıkıyor. Öte yandan eski bir Fed ekonomisti olan Michael Hanson'a göre, aralarında başkan Ben Bernanke ve başkan yardımcısı Janet Yellen'ın da yer aldığı Fed'in en etkili üyelerinin görüşlerinden ötürü bankanın faizlerdeki zaman kararının değişmesi beklenmiyor.

Hanson, piyasaların yarın Fed'in açıklayacağı faiz tahminleri grafiğine kanmış görünebileceğini belirtti. Fed, noktalar ile belirtilen faiz tahminlerinin hangi üyeler tarafından yapıldığını açıklamıyor.

Grafikteki bazı noktaların diğerlerinden daha önemli ve etkili olduğuna dikkat çeken New York'taki Credit Suisse Securities'in ABD ekonomistlerinden Dana Saporta, yine de FOMC üyelerinin çoğunun 2014 ifadesinden yana olduğunu belirtti.