Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de birinci el konut satışları Mart ayında beklenenden daha az düştü. Bu durum, daha ucuz borçlanma maliyetlerinin gayrımenkul piyasasının istikrar kazanmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Birinci el konut satışları Mart ayında yüzde 7.1 gerileyerek, Şubat ayındaki revize edilmiş rakamla 353,000 seviyesinden 328,000'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 319,000'e gerilemesi bekleniyordu.

İstihdamdaki artışlar, rekor düşük seviyeler yakınında seyreden mortgage faizleri ve daha ucuzlayan emlak fiyatları, ekonominin zayıf noktası olan bu sektöre destek sağlıyor. Ancak aynı zamanda, haciz nedeniyle sorunlu konutlar, daha sıkılaşan banka kredi koşulları ve hacizlerin daha da artacağı endişeleri, konut sektöründeki iyileşmeyi sınırlıyor.

Pleasanton, California'da şef operasyon yetkilisi Jonathan Corr, "Konut piyasasında mevcut talebin güçlü olmasına karşın, yine muhafazakar bir iyimserlik var" dedi ve İnsanlar, durumun doğru yöne dönmeye başladığını düşünüyor. Daha sonra başlayacak, ertelenmiş talep var gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 78 ekonomistin tahminleri 300,000 ile 337,000 arasında değişti. Şubat ayı verisi ise 313,000'den 353,000'e revize edildi.