Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Hindistan'ın yerel para cinsinden kredi görünümünü, yavaşlayan ekonomik büyüme ve genişleyen cari işlemler açığından dolayı "negatif"e düşürdü. Bu hareket, Hindistan'ın kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altına inmeye biraz daha yaklaştırdı.

S&P, bugün yaptığı açıklamada, "Hindistan'ın yatırımları ve ekonomik büyümesi yavaşlamakta ve cari işlemler açığı büyüdü. Bunun sonucu orta vadeli kredi görünümü düştü." değerlendirmesinde bulundu. S&P, ülkenin "BBB-" olan uzun dönemli ve "A-3" olan kısa dönemli kredi notunu teyit etti.

S&P, "Hindistan'ın uzun dönemli kredi notunun görünümünü, dış pozisyonu bozulmaya devam ederse, büyüme görünümleri azalırsa ve mali reformlardaki iyileşme yavaş kalırsa, not indirimi olasılığının üçte bir  olduğunu yansıtmek için, 'negatif'e revize ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Hindistan, en büyük gelişmekte olan ülkeler arasında en geniş bütçe açığıyla karşı karşıya ve 2012-2013 dönemi için rekor borçlanma ihtiyacında olmaya hazırlanıyor. Yıl başından Mart ayına kadarki dönem için, bütçe açığının GSYİH'ya oranı yüzde 5.9 seviyesinde.

Maliye Bakanı Pranab Mukherjee'nin 16 Mart'ta sunduğu bütçe, bütçe açığının GSYİH'ya oranını yüzde 5.1'e düşürmek için, dizel yakıttan gübreye kadar çeşitli mallara uygulanan sübvansiyonlar sınırlanıyor ve hizmetlere ve tüketime uygulanan vergilerin artırılmasını içeriyor.