Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknoloji devi Apple Inc.'in beklentinin üzerindeki kar rakamlarının tedarikçilerini desteklemesi ve ABD'de konut piyasasında istikrar sağlanmaya başladığı sinyallerinin ihracatçıları değerlendirmesi üzerine Japon hisseleri primlendi.

iPhone üretiminde kullanan makine araçlarını üreten Fanuc Corp., Apple'ın karlarının neredeyse ikiye katlanmasının ardından yüzde 2.4 değer kazandı. Japonya'nın en büyük finansal aracı kuruluşu Nomura Holdşngs Inc., daha yüksek kar açıklayabileceğ spekülasyonuyla yüzde 2.7 yükseldi. Sığır tabakları için eti ithal eden restaurant zincirlerinden biri olan Yoshinoya Holdings Co., ABD'de deli dana vakasıyla karşılaşılması üzerine yüzde 2.7 geriledi.

Hem Japonya hem de ABD'de kazançlarda bir toparlanma trendi görüldüğünü, bunun da piyasaları desteklediğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, ABD ekonomisinin hâlen daha ılımlı bir toparlanma kaydettiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 kazançla 9,563.98 puana, daha kapsamlı Topix Endeksi ise yüzde 0.7 artışla 809.75 puana çıktı. Topix Endeksi'nde değer kaybeden hisselerin 3 katı kadar hisse primlendi.

Nikkei 225 Endeksi'ndeki işlem hacmi Fed ve BOJ toplantılarının öncesinde 30 günlük ortalamasının yüzde 30 altında seyretti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.4 yukarıda geziniyor. S&P 500 Endeksi dün ABD'de yeni konut satışlarının geçtiğimiz çeyrekte artması üzerine yüzde 0.4 kazanç sağladı.

Dünyanın en büyük şirketi Apple ise Borsanın kapanışının ardından karlarının geçtiğimiz çeyrekte yüzde 94 yükseldiğini açıkladı.