KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın Sosyalist Cumhurbaşkanı adayı François Hollande'ın seçim kampanyalarında Avrupa'nın kemer sıkma programlarını sonlandırmayı vaat etmesine karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizinin çözümünün dengeli bütçelerden geçtiğini söyledi.

Avrupa'nın en büyük 2 ekonomisi krizin çözümü konusunda görüş ayrılığı yaşarken, Merkel ve iktidardaki partisi, bütçe disiplini anlaşması gibi Almanya'nın çözüm önerilerinden geri adım atmadı.

Hollande'ın hükümet harcamalarını artırıp, daha az tasarruf etmeyi istediğini söylerse, finansal piyasaların güvenini kaybedeceğini savunan Merkel'in Hristiyan Demokratlar'ının parlamento sözcüsü Peter Altmaier, "Biz temel prensiplerimize sahip çıkacağız; çünkü başka bir alternatif gerçekten yok" dedi.

1 trilyon dolarlık kurtarma fonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına sağladığı sınırsız kredi desteğinin, krizin İspanya ve İtalya'yı tehdit etmesini önleyememesiyle, Euro Bölgesi kurtarma fonlarına en büyük katkıyı sağlayan Almanya, tarihi ortaklarından birbiri ardına gelen dirençle karşılaşıyor.

6 Mayıs'taki seçimlerin öncesinde anketlerde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önünde seyreden Hollande, 2 gün önce Avrupa genelindeki kemer sıkma programlarının insanları çaresizliğe sürüklediğini ve bu sebeple kazanırsa yeniden büyümeye odaklanacağını söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de dün koalisyonunun, bütçe kesintilerinden ötürü iflas etmesinin ardından politikacılara ekonomik sorunlarla ilgilenme çağrısında bulundu.

Advertisement