Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore ekonomisi, Avrupa'daki kemer sıkma önlemleri ve Çin'deki yavaşlamanın ihracat görünümünü karartmasına rağmen bu yılın en hızlı büyümesine işaret etti. Hisse senetleri ve won değerlendi.

Kore Merkez Bankası bugün ülkenin gayrisafi hasılasının ilk çeyrekte yüzde 0.9 yükseldiğini açıkladı. Büyüme, beklenti dahilinde geldi.

Avrupa ülkelerinin Asya'daki ihracatları olumsuz etkileyen borç krizini gevşetme çabalarını artırırken, Güney Kore hükümetinin harcamalarını artırması ve yarı iletken çip ürerticilerin yatırımlarını artırması ekonomiyi destekledi. Gelişmiş ülkeler para durumlarını geliştirmek üzere harcamalarında kesintiye giderken, İngiltere'nin 1970'den bu yana ilk kez çift dipli resesyona girmesi de küresel talebin azalmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor. Kore MoreBajkası Başkanı Kim Choong Soo geçtiğimiz hafta aşağı yönlü risklerin büyük ihtimalle bir süre daha fazla olacağını söyledi.

GSYH'nin dördüncü çeyrekteki bir sürelik yumuşamadan toparlandığını belirten Barclays Capital'ın kıdemli bölge ekonomistlerinden Wai Ho Leong, yılın ikinci yarısında faiz indiri olabileceğini söyledi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1,138.55'ten işlem gördü. Kospi Endeksi de yüzde 0.3 yükseldi.