Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, Amerikan ekonomisindeki son gelişmeleri göz önünde bulundurarak, bu yıla ait ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltti; işsizlik oranı konusunda ise daha iyimser bir öngörüde bulundu.

Fed üyeleri, dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl yüzde 2.4-2.9 arasında büyüyeceğini öngörürken, bu rakamlar Ocak ayındaki yüzde 2.2-2.7 tahminlerinden yüzde 0.2 oranında bir artışa işaret ediyor.

Fed, şu anda yüzde 8.2 ile son 3 yılın en düşük seviyesinde seyreden işsizlik oranlarının ise yıl sonu itibariyle yüzde 7.8-8'e gerilemesini bekliyor. Ocak ayında bu rakam yüzde 8.5 olarak belirlenmişti.

Banka aynı zamanda enflasyon tahminlerinde de yukarı yönlü değişikliğe gitti ve yüzde 1.4-1.8 aralığından yüzde 1.9-2'e çıkardı. Enflasyon tahminindeki artışa rağmen, yeni oranlar da Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altına işaret ediyor.

ABD Merkez Bankası, artan petrol ve benzin fiyatlarının, enflasyonda geçici bir artışa neden olacağını ifade etti.

Fed yetkililerinin çoğunluğu ise rekor düşük seviyede seyreden faiz oranlarının 2014'ün sonlarına kadar devam edeceğini tahmin etti. 7 üye faiz artışını 2014'te beklerken, 4 üye 2015'te, 3 üye 2013'te ve 3 üye de bu yıl için faiz artışı öngörüyor.