Ateş: Ekonomi 3 trilyon dolar kaybetti
Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, dünya ekonomisinin Eylül 2008'den bu yana 3 trilyon dolar kaybettiğini söyledi
Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, ''Forum İstanbul 2012 Konferansı''nda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin şiddetli bir kriz yaşadığını, Eylül 2008'den bu yana 3 trilyon dolar kaybettiğini söyledi.
Bu dönemde Amerika'da yüzde 8,7 oranında istihdam kaybının olduğunu, AB'de 3,5 milyon kişinin işsiz kaldığını, işsizlik oranının ABD'de yüzde 4'lerden yüzde 10'lara yükseldiğini anımsatan Ateş, Yunanistan ve İspanya'da yüzde 20'lere varan işsizlik rakamlarının görüldüğünü kaydetti. Amerika'da hane halkının net varlıklarında 13 trilyon dolarlık azalma meydana geldiğini, bankaların 2,1 milyar doların üzerinde zarar ettiğini, 1,6 trilyon dolar sermaye artışının gerçekleştiğini belirten Ateş, 440 bin bankacının işten çıkartıldığını söyledi. Ateş, Türkiye'de bankacılık sektöründe istihdam edilenlerin sayısının ise 200 bine yakın olduğunu ifade etti.
Krizden çıkılması için cömert devlet desteklerinin yapıldığını, merkez bankalarının piyasalara önemli likidite desteği sağladığını hatırlatan Ateş, krizden bu yana merkez bankalarının bilançolarının arttığını, FED'in bilançosunun 3,3 kat, ECB'nin 2,6 kat ve BOE'in 3,8 kat genişlediğini söyledi. Ateş, bu duruma ilişkin olarak, ''Bilançonun sağına bakıyorsunuz sermayeden eser yok, solda aktifler pek aktif değil, aktifliğini yitirmiş...'' değerlendirmesini yaptı.
Merkez bankalarının bu desteği sayesinde piyasaların, bankaların ve devletlerin finansman sorununun belli ölçüde azaldığını anlatan Ateş, likidite probleminin çözülmesiyle piyasaların rahatladığını, faizlerin kriz öncesi seviyelere geldiğini, bu sayede global ekonomilerde yeniden büyümeye geçildiğini söyledi.
Desteğin ne zamana kadar süreceği konusunda 3 unsurun önemli olduğunu belirten Ateş, ''İşsizliğin kriz öncesi seviyeye gelene kadar, kamu borçluluğunun stabilize edilene kadar ve bankaların kaldıraç oranlarının makul seviyeye gelmesine kadar destek sürecektir'' dedi.
Krizden çıkış sürecinde 2 temel risk olduğunun altını çizen Ateş, yüksek kamu borçlarının tasarruf ihtiyacını beraberinde getirdiğini, tasarrufların sıkılaştırıcı tedbirlerle sağlanabildiğini, bunun ekonomileri küçülttüğünü, kamu ve banka iflası riski yarattığını vurguladı.
Euroya geçtikten sonraki 10 yılda birim işçilik maliyetlerin arttığını, AB ülkeleri arasında rekabet gücünün azaldığına dikkati çeken Ateş, rekabet gücündeki azalmanın kamu transferlerini ve bankaların kaldıraç oranlarını etkilediğini söyledi.
Ateş, Yunanistan, İspanya ve İrlanda'da banka kaldıraç oranlarının yüzde 20 seviyelerine çıktığı bir ortamda Türkiye'de bu oranın yüzde 8 seviyesinde olduğunu hatırlattı.
Jeopolitik risklerin devam ettiğini, Arap Baharı ardından İran, Irak ve Suriye'deki politik gerginlikler nedeniyle petrol fiyatlarının yüksek olduğunu anımsatan Ateş, bunların enflasyonu tehdit ettiğini söyledi.