Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Hazine tahvilleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) İspanya'nın kredi notunu düşürmesinin, merkez bankalarının ve hükümetlerin Avrupa borç krizini kontrol altına alamadığı yolundaki endişeleri artırması sonrası değer kazandı. Bu hareket sonucu, iki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi geçen hafta rekor seviyelere düştü.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, yatırımcıların Euro Bölgesi'nin gösterge borçlanma kağıtları olan Alman tahvillerini güvenli bulmalarının etkisi ile, Cuma günü üç ay vadeli ABD Hazine bonolarının faizinin altına düştü. S&P, hükümetin bankalara ilave yardım yapmak zorunda kalacağı yolundaki endişelerle, İspanya'nın kredi notunu "A" seviyesinden iki basamak düşürerek, yatırım yapılabilir seviyenin üç basamak üzerindeki "BBB+" seviyesine indirdi. Fransa tahvilleri, kamuoyu yoklamalarında, Sosyalist aday Francois Hollande'nin 6 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turu öncesi Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin halen önünde gitmesi ile birlikte yükseldi.

Londra'da Jefferies International Ltd. kıdemli Avrupa ekonomisti Marchel Alexandrovich, "Alman tahvil faizleri, piyasanın nasıl riskten uzaklaştığını gösteriyor" dedi ve "Önümüzde hala çok fazla belirsizlik var" değerlendirmesinde bulundu.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi geçen hafta dört baz puan düşerek yüzde 0.10'a geriledi. Bu kağıdın faizi geçen hafta yüzde 0.075'e kadar düşerek rekor seviyeye inmişti. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise, önceki haftaya göre bir baz puan düşerek yüzde 1.70'e indi. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi yedinci haftayı da yükselerek geçirdi ve 20 Nisan'daki seviyesi olan yüzde 5.66'dan yüzde 5.67'ye çıktı.

Fransa tahvilleri değer kazandı ve bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 9 baz puan düşerek yüzde 3'e indi. 10 yıl vadeli Alman tahvilleri yerine aynı vadede Fransız tahvilleri tutmak için yatırımcıların istedikleri ekstra faiz 138 baz puandan 130 baz puana indi.

Bloomberg ve the European Federation of Financial Analysts Societies tarafından hazırlanan endekslere göre, Alman tahvilleri bu yıl yüzde 1.2 kazandırdı. İspanya tahvilleri yüzde 1.1 düşerken, İtalya tahvilleri yüzde 8.8 yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) 3 Mayıs'ta para politikası için toplanacak. Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin tümü, merkez bankasının politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1'de bırakmasını bekliyor.