Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü ABD'de açıklanan büyüme rakamları, dünyanın en büyük ekonomisinin yılın ilk 3 ayında daha yavaş büyüdüğünü gösterdi. Hükümet harcamaları ve şirket yatırımlarındaki düşüşü, son yılın en yüksek seviyesine tırmanmış olan tüketici harcamaları da telafi edemedi.

Rakamlar, ABD ekonomisinin büyümeyi yavaş ve sabit bir hızda sürdürdüğüne işaret etti.

Büyüme rakamlarını değerlendiren uluslararası haber ajansı Associated Press ise, büyüme, tasarruf, konut ve istihdama ilişkin bir çalışma yaptı.

AP'nin mubabirlerinin bulgularına göre, yüzde 2.2 büyüyen ekonomi, 12.7 milyon kişinin işsiz olduğu bir ekonomi için yeterli değil. AP, işsizliğin yüzde 8.2'den yüzde 7'lere düşebilmesi için, yıllık büyümenin ortalama yüzde 4'lerde seyretmesi gerektiğini söyledi.

Büyüme rakamlarının Kongre üzerindeki baskıları artırdığına dikkat çeken AP, bu durumun, Kongre'yi de yıl sonunda önce bütçede anlaşmaya itebileceğini belirtti.

Bank of America, harcama kesintileri ve otomatk vergi artışlarının 2013'te ABD ekonomisini mali uçurum eşiğine getirerek, büyümeyi ciddi oranda zayıflatacağını düşünüyor.

AP'nin çalışmasında aynı zamanda tüketici harcamaları ve düşük tasarrufların altı çizilerek, Amerikalıların gelir artışından değil, yalnızca tasarruflarını azalttıkları için daha fazla harcama yapabildiği belirtildi.

Ekonomistler de, gelirde belirgin bir artış görülmezse, tüketici harcamalarının düşüşe geçebileceği konusunda endişe duyuyor.

Konut piyasasındaki gelişmeleri bir kenara not eden AP ajansı, büyümedeki sıkıntılı seyire rağmen, ABD2nin hâlen daha gelişmiş ülkelerin çoğundan daha güçlü göründüğünü söyledi.