Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın para politikasını gevşeteceği spekülasyonunun, yüksek getirili varlık yatırımlarının fon potansiyelini genişletmesiyle Asya paraları değer kazandı. Asya paralarının yükselişine Tayvan doları ve Güney Kore wonu öncülük etti.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin gerekirse ABD ekonomisine daha fazla teşvik vermeye hazır olduğunu söylemesinin ardından küresel fonlar sattıklarının 531 milyon dolar üzerinde Güney Kore, Endonezya, Filipinler ve Tayvan varlığı satın aldı. Güney Kore wonu, imalat beklenti endeksinin Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından üçüncü gününde de güçlendi. Çin ve Vietnam'da finansal piyasalar bugün tatil sebebiyle kapalıydı.

Güney Kore'den gelen verilerin, Asya'daki ekonomik gücü yansıttığını, bunun da bölge paralarını desteklendiğini belirten Haitong International Securities Co.'nun analistlerinden Patrick Cheng, yatırımcıların ABD'de bir tur daha tahvil alım programı olacağını düşündüklerini aktardı.

Bugün yüzde 0.6 değer kazanmış olan Tayvan doları, Nisan ayını 29.16 ile yüzde 1.3 yukarıda tamamladı. Güney Kore wonu yüzde 0.3 güçlenerek 1,131.95 seviyesine, Tayland bahtı ise yüzde 0.2 primle 30.72'ye çıktı.

IMF, Asya'nın GSYH'sinin bu yıl yüzde 6; 2013'te ise yüzde 6.5 büyümesini bekliyor.