Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'daki resesyon ve Euro Bölgesi'nde artan işsizlik, Fransa ve Yunanistan'daki seçim kampanyalarında, Almanya'nın savunduğu kemer sıkma politikaları eleştirilerini artırıyor.

İspanya'nın en büyük sendikalarının 55 şehirde, halkı sokaklara taşırken, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un hükümeti, İspanya'nın kurtarma paketine başvuran "sıradaki ülke" olmasının engellemeye çalışıyor. Fransa'da ise 6 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçiminin öncesinde favori aday Sosyalist François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bütçe açıklarının azaltılması takıntısına karşı çıktı.

İspanya'nın, Ekim 2010'da kurtarma paketine başvurmaya zorlanan İrlanda'yı anımsattığının altını çizen Roubini Global Economics LLC'nin kıdemli ekonomistlerinden Megan Greene, hükümetin ne yaparsa yapsın kazanamayacağını söyledi.

2009'dan bu yana ikinci kez resesyona giren İspanyol ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.3 daraldı. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının da geçtiğimiz ay yüzde 10.9 ile 1997'den bu yana en yüksek seviyesine tırmanmış olduğu tahmin ediliyor.

İspanya'da işsizlik oranının çalışma yaşındaki nüfusun çeyreğine ulaşırken, Hollande de Euro Bölgesi liderlerine mali anlaşmaya ek olarak büyümeyi teşvik etme çağrısında bulunuyor. Merkel ise büyümenin istihdam reformu ve AB fonlarıyla desteklenebileceğini, ancak mali disiplin anlaşmasında değişiklik yapılmayacağını savunuyor.