KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ve ABD'de Nisan ayı imalat sanayi verilerinin iyi çıkmasının, dünyanın bu en büyük iki ekonomisine ihracat yapan şirketlerin görünümünü iyileştirmesi sonucu üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Londra saati ile 09:56'da 1,031.59 puana çıktı ve 6 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Gelişen piyasaların büyük bölümü dün tatil nedeniyle kapalıydı. China Construction Bank Corp., Hong Kong'da işlem gören Çin şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. Budapeşte'de BUX Endeksi, Macaristan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği ile kredi kattı için müzakerelere başlamaya hazırlanması ile birlite yüzde 1 yükseldi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) final rakamı, 23 Nisan'da açıklanan öncü 49.1 seviyesinden ve Mart ayındaki 48.3 seviyesinden 49.3 seviyesine yükseldi. ABD'de ISM imalat sanayi endeksi, Mart ayındaki 53.4 seviyesinden Nisan ayında 54.8 seviyesine çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 79 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 53 seviyesine düşmesi bekleniyordu.

Jakarta'da PT Lautandhana Investment Management'tan Irvin Patmadiwiria, "Eğer Çin gibi ülkeler hali hazırda Asya'ya ihracat yapıyorsa, yeni talebi karşılamak için üretimi artırmak durumunda kalacaklar" dedi ve "Bu, analistlerin küresel ekonomiye daha pozitif bakmalarını sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.
 

Advertisement