KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'daki seçimlerde oyların memorandum karşıtı gitmesiyle, siyasi liderler, koalisyon hükümeti için destek bulmakta zorlandı. Seçimlerin ardından Yunanistan'ın siyaset sahnesinin görünümü, ülkenin euroda kalması için gereken önlemlerin uygulanmasına ilişkin soru işaretlerine neden oluyor.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi sitesine göre, Yeni Demokrasi Partisi, açılan sandıkların yüzde 50'sinden çoğunda yüzde 20 çoğunluk kazandı. Ülkenin 2. kurtarma paketi için Yeni Demokrasi partisi ile ortaklık kuran Sosyalist Pasok ise 3. sıraya gerileyerek mecliste 42 koltuğa sahip oldu. Resmi tahminler, iki partinin koalisyon hükümeti için bir koltuk geride kalacağını öngörüyor.

Yeni Demokrasi ve Pasok'un koalisyon hükümeti oluşturabilmesi için 151 koltuğa ihtiyaçları var.

Kurtarma paketi karşıtı sol partilerin oluşturduğu sol bloğu Syriza ise yüzde 16.1 oyla 2. sıraya oturdu ve 49 koltuğa hak kazandı. Syriza, 2009'daki oylarını 4 katına çıkardı. Yeni Yunan parlamentosunda 3 memorandum karşıtı parti yer alacak.

Yeni Demokrasi ve Pasok'tan oluşan memorandum yanlısı bir koalisyon kurmasını "bıçak sırtında bir ihtimal" olarak niteleyen Standard Chartered Plc., muhalefetin, memorandum yanlısı bir hükümet kurulsa dahi kemer sıkma programlarının uygulanmasını zorlaştıracağını savundu.

Advertisement