Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın 2. büyük ekonomisi Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir sosyalistin kazanmasının, Avrupa'daki kemer sıkma önlemlerinin reddedileceğine ilişkin endişeleri artırmasıyla Japon hisseleri değer kaybetti. Topix Endeksi son 9 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Hisse senetleri aynı zamanda ABD'de beklentinin altında gelen istihdam rakamlarından da olumsuz etkilendi.

Avrupa'yı en büyük pazarı sayan fotoğraf filmi üreticisi Konica Minolta Holdings Inc., euronun, yen karşısında değer kaybetmesi üzerine yüzde 3.9 geriledi. Satışlarının çoğunluğunu Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Hında Motor Co. yüzde 5.6 düştü. Gree Inc., hükümetin bazı sosyal medya oyunlarını, satış metodları gerekçesiyle durdurabileceğine dair endişe üzerine yüzde 23 değer kaybetti.

Avrupa'daki durumun zor olduğunu belirten Baring Asset Management Asia Ltd.'ın stratejistlerinden Khiem Do, çok az sayıda ülkenin kemer sıkmalara dayanabileceğini, AB olduğu gibi kalmak istiyorsa, bir şeylerden fedakarlık edilmesi gerektiğini savundu.

Topix Endeksi yüzde 2.6 düşüşle 772.06 puana gerileyerek 5 Ağustos'tan bu yana en büyük kaybına işaret etti. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 2.8 kayıpla 9,119.14 puan oldu.