Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da haftasonu yapılan seçimlerin sonuçlarının Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleyebileceğine dair kaygıları artırması üzerine Asya paraları, Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti öncülüğünde düşüşe geçti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin yüzde 2 kayıpla Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından won, son 11 haftanın en düşüğüne geriledi. Memorandum karşıtı adayları destekleyen Yunan seçmenler, finansal yardımın akışını garantileyen kemer sıkma önlemlerini riske etti. Sosyalist François Hollande da Fransa'daki cumhurbaşkanlık seçimlerinin ikinci turunu kazandı. Hollande, yüksek verdi, harcama artışı ve bütçe açığı azaltma önlemlerinin ertelenmesi gibi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in karşı çıktığı politikaları savunuyor.

Fransa ve Yunanistan'daki seçim sonuçlarının iyi olmadığını söyleyen Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim MOh Siong, Yunanistan'dan gelen sonuçların, reform paketinin uygulanmasına ilişkin şüphelere neden olduğunu belirtti. Siong, risk duyarlılığının artabileceğini ifade etti.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 1,139.20 seviyesine, ringgit de yüzde 0.7 düşüşle 3.0633 düzeyine geriledi. Singapur doları yüzde 0.6 zayıflayarak 1.2494'ten, Filipin pezosu da yüzde 0.2 kayıpla 42.400'den işlem gördü.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 5. gününde de düşüş kaydederek 2 haftanın en düşüğüne geriledi. Endeksin 60 günlük hareketli ortalaması yüzde 2.72'den yüzde 2.69'a geriledi.

ABD'de tarımdışı istihdam Nisan'da 115 bin kişi artarak son 6 ayın en düşük hızına ve beklentilerin altına işaret etti.