Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Yönetici Direktörü Christine Lagarde, Fransa ve Yunanistan'ın, Avrupa'nın borç krizine getirdiği tek çözüm önerisi olan kemer sıkmayı sandıkta reddetmesi üzerine, gelişmiş ekonomilere, mali kesintilerde "kademeli bir yol" izlemeleri çağrısı yaptı.

İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada "kemer sıkma"ya karşı "büyüme" tartışmasının gündemin ana maddesi olduğunu hatırlatan Lagarde, bunun bir olur-olmaz meselesi değil, bugün ve yarının refahı için tasarlanması gereken bir stratejiden ibaret olduğunu savundu.

Euro Bölgesi'nde işsizliğin neredeyse 15 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve IMF'nin bölgede bu yıl daralma öngörmesiyle 17 ülkeyi kapsayan birliğin bazı üyeleri, Almanya tarafından savunulan kemer sıkma planlarına karşı çıkıyor.

Fransa'daki cumhurbaşkanlık seçimlerinde Sosyalist François Hollande, Nicolas Sarkozy'nin önüne geçerek, Avrupa'da daha az kemer sıkma ve daha çok büyüme vaadini sürdürdü. İspanya ve İtalya bütçe hedeflerini gevşetti ve AAA nota sahip Hollanda'da geçtiğimiz ay hükümet, kemer sıkma politikası karşıtlarının tepkisiyle düştü.

Lagarde, "Her ne kadar mali düzenlemeler "zaruri" olsa ve hükümetlerin orta vadede borç oranını azaltmasını gerektirse de, mali sıkılaştırmaların büyümeyi aşağı çektiğini ve tüm etkilerin düşüşlerde daha da kötüleştiğini biliyoruz" dedi.

IMF Başkanı bu sebeple, "doğru hız" çağrısında bulundu.