Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı 2012 yılının ilk çeyreğinde altı katın üzerinde artış gösterdi. Bu durum, Çin'in yıllık bazda dünyanın en büyük altın tüketicileri sıralamasında birinciliği Hindistan'dan alabileceğini işaret ediyor.

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, Hong Kong hükümetinin İstatistik Bölümü'nden alınan verilere göre, Ocak-Mart döneminde 135,529 kiloya (135.53 ton) çıktı. Bu miktar, geçen yılın aynı döneminde 19,729 kilo düzeyindeydi. Mart ayı ithalatı, öte yandan, Şubat ayına göre yüzde 59 artış gösterdi.

Altın talebi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde, artan gelirler ve emlak piyasasındaki spekülasyona getirilen kısıtlamaların altın alımını artırmasından dolayı yükseldi. World Gold Councile'e göre, Çin bu sene, yıllık bazda en büyük altın tüketicisi konumuna gelebilir. Geçen yıl, Hindistan'ın mücevher ve yatırım dahil altın talebi 933.4 ton ve Çin'in talebi 769.9 ton düzeyindeydi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan, "İlk rakamlara göre, Çin talebi için diğer bir güçlü yıl göreceğiz" dedi ve "Bu durum büyük ölçüde fiyatlarla ilgiliyken, negatif reel faizler talebi güçlü tutmaya devam etmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Altın, Avrupa borç krizi ve Fed'in diğer bir parasal genişlemeye gideceği yolundaki beklentilerin azalmasının doları desteklemesi sonucu, Eylül ayındaki rekor seviyesi olan ons başına 1,921.15 dolardan yüzde 15 düştü. Spot altın, Singapur'da öğle saatlerinde ons başına 1,636.88 dolar seviyesinde seyrediyordu. Altının bu yılki kazancı ise yüzde 4.7 seviyesinde.