Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı  Ali al-Naimi, uluslararası fiyatların "halen biraz yüksek" seviyelerde seyrettiği bir ortamda, ülkesinin arzı artırmak için 80 milyon varile kadar petrolü depolamakta olduğunu söyledi.

Başkanı olduğu, devlete ait Saudi Arabian Oil Co.'nun kurul toplantıları öncesi bugün Tokyo'da konuşan al-Naimi, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın kıyılarda, boru hatlarında ve depolama tanklarında petrol tuttuğunu söyledi.

Dünya petrolünün yarısından fazlası için gösterge fiyat olan Brent petrolü, Londra'da bu yıl yüzde 20 kadar yükseldi ve bu durum, üretici ve tüketicilerde, küresel ekonomik toparlanmanın rayından çıkabileceği endişelerini yoğunlaştırdı. Ham petrol kontratları son üç ayın en düşük seviyesine indi, ancak fiyatlar halen 2012 yılında yüzde 5.8 artış göstermiş durumda.

OPEC Genel Sekreteri Abdalla el-Badri, geçen hafta yaptığı açıklamada, OPEC'in fiyatları düşürmek için sıkı çalıştığını söyledi. OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan, al-Naimi'nin 13 Nisan'da Seul'de açıkladığı üzere, günlük 10 milyon varil petrol üretiyor. Resmi verilere göre, bu, son 31 yılının en hızlı üretimini işaret ediyor.