KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Yunanistan'da liderlerin kurtarma paketi anlaşmasını bozacağı endişeleri ile satıcılı seyreni sürdürüyor. Asya hisse senetleri üç ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inerken, Yeni Zelanda doları düşüşünü sekizinci güne taşıdı. Avustralya tahvil faizleri rekor düşük seviyeye inerken, ülke para birimi, hükümetin harcamaları kısacağını duyurmasının ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:04'te yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, 19 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.7 düştü. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi. Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 düştü ve Mart 2001'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi. Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 3.347'ye geriledi ve Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.6 değer kaybetti. Kauçuk ise yüzde 4.2'lik sert bir düşüş gerçekleştirdi.

Yunanistan'da radikal sol cephe Syriza'nın lideri Alexis Tsipras, bankaları millileştirecek, istihdamda son reformları ortadan kaldıracak ve kurtarma paketi anlaşmasını iptal edecek bir hükümet kurmayı planladığını söyledi. Avustralya'da hükümet son 42 yıldır ilk kez harcamaları kısacağını kaydederken, Başbakan Julia Gillard, bütçe fazlasının faiz indirimleri için kapasite yaratacağını söyledi. Nikkei 225 Endeksi'nde, Toyota Motor Corp. ve 13 şirket daha kar rakamlarını açıklayacak.

Sydney'de Russell Investment Group'tan Andrew Pease, "Avrupa, piyasaların karşı karşıya kaldığı, açıklığa kavuşturulması gereken en büyük sorun olarak kalmaya devam ediyor" dedi ve "Ekonomik gerilemenin ne kadar derin olacağı belli değil ve bunun etkileri başka yerlerde de görülecek" değerlendirmesinde.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık sekiz hisse değer kaybetti. Hong Kong ve Güney Kore Borsalarının gösterge endeksleri en az yüzde 1.1'lik kayıplar yaşadı.

Advertisement