Piyasalar Yunanistan'dan ürküyor
-
Ülkenin Euro'dan çıkma riski küresel yatırımcıların pek de alışık olmadıkları bir durum
HİSSELER DÜŞTÜ
Hafta sonunda yapılan seçimlerin ardından en çok oyu alan ND Partisi Başkanı Samaras hükümeti kurma görevine 3 gün için sahip olmasına rağmen 1 günde devrederken, Syriza Partisi Lideri Tsipras ise bu görevle 2. Gününe girmiş durumda. Liderden gelen açıklamalar ve istekler ise piyasa oyuncularını ürkütüyor. Moratoryum ilan edilmesini ve bankaların kamulaştırılmasını teklif eden liderin hükümeti kurması da kuramaması da risk olarak kabul ediliyor. Bir ülkenin borçlarını kısmen ya da tamemen ödememesine ve takiben uluslararası hukukun devreye girmesine moratorium deniyor. Liderin bu aykırı fikirleriyle ülkeyi kontrolsüz şekilde Euro Birliği dışında bırakacağı korkusu piyasaları satmış durumda. 10 yıllık Yunan bonosu % 23.13 bileşik faize ulaşırken ASE Endeksi iki günde % 10’dan fazla geriledi. Tsipras’ın hükümeti kuramaması durumunda ise belirsizliğin devam etmesi ve bu görevi son olarak eline alacak olan PASOK’un da yerine getiremeyerek yeniden 1 ay sonra seçime gidileceği düşünülüyor. Bu da ülkedeki belirsizliği artıran ve sorumluluk sahibi bir hükümeti gerektiren bir süreç olacak. Eurostoxx 600 Endeksi % 1.67 gerilerken Alman DAX Endeksi % 1.9 düştü. ABD’de de farklı bir yol izlenemedi. % 0.43 gerileyen S&P 500 Endeksi göreceli olarak sağlam kalırken banka hisseleri % 0.82 düştü. Vadeli işlemlerdeki % 0.38’lik geri çekilme de satışların sürebileceğine işaret ediyor. İMKB 100 Endeksi % 0.1 düşerken olumlu yönde ayrışmaya devam etti. Yıl başından bu yana % 14.6 yukarıda olan endeks önemli Gelişmiş Piyasalar içinde Tayland ile beraber en çok kazandıranların başında geliyor. Gün içinde 58.6 bin ile 59.3 bin arasında gidip gelen bileşik endeks günü 58.749 puandan tamamladı. Banka hisseleri olumlu Halkbank karından sonra günü artıda tamamlarken sanayi hisseleri cılız satışlarla kapandılar. Bugün ise Yapı Kredi ve TSKB gibi banka bilançoları izlenecek. İMKB’ye günü devreden Asya’da ise MSCI Asya Endeksi % 1.4 aşağıda. Avrupa’dan gelecek talebin sekteye uğrayacağını düşünen yatırımcıların satışlarıyla hisseler geriliyor. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 1ç35 düşerken Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 1.36 aşağıda. Bölgede kar açıklayan 455 şirketin kar tahminlerin % 0.4 altında kaldıkları görülüyor.
BONOLAR VE KURLAR DOLAR’A BAĞIMLI
Avrupa’dan gelen diğer haberler İspanya kaynaklıydı. Başbakan Rajoy ülkede kendini fonlayabilen tek kurumun Hazine olduğunu açıkladı. Bankaları, bireyler ve bölgelerin finansal piyasalara erişiminin kalmadığını savunan liderin sözleri moral bozdu. Diğer yandan Şubat ayında gayrimenkulden kaynaklanan zararlara karşılık olarak 54 milyar Euro ayırmaları istenen bankalardan bu kez de 40 milyar Euro ayırmaları istendi ve ilgili bnakacılık önlemlerinin Cuma günü açıklanması bekleniyor. İspanyol tahvilleri günü düşüşle tamamlarken ona İtalya ve Fransa da eşlik ettiler. Almanya’nın hemen tüm vadeli tahvillerinde ise rekor düşük faizler görüldü ve güvenli liman talebi yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise % 1.828 bileşikten işlem görüyor. Yurt içinde ise tüm vadeli tahvillerde satışlar görüldü. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nde yıl sonu enflasyon tahmini % 7.6 olarak gerçekleşirken beklenen sıkılaştırma da devam etti. 3. Günü de ‘İstisnai gün’ ilan eden TCMB ile beraber faiz de yükseldi. 2 yıllık gösterge niteliğindeki kıymet günü % 9.53 bileşikten tamamladı.
Euro / Dolar risk iştahını yansıtmaya devam ederken güne de 1.2975’ten devam ediliyor. 6 farklı kura karşı hesaplanan Dolar Endeksi 80 sınırında gezmeye devam ediyor ve bud a riskli varlıkların ışıltısını alıyor. Asya’da Yeni Zelanda ve Avustralya Doları gibi para birimleri satılırken 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.11 düşüşte. Türkiye’nin de içinde bulunduğu grupta da % 0.45 düzeyinde gerilemeler yaşanıyor. Sepet Kur dün gördüğü 2.03’ün altından gelen alımlarla yükseldi ve güne 2.0461’den başlıyor. Dolar / TL 1.78’i aştı ve Euro / TL 2.3108’de.
EMTİADA MORAL BOZUKLUĞU VE ALTIN
24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Spot Emtia Endeksi % 0.1 gerilerken bileşenlerinden altın özellikle dikkat çekti. 50 günlük ortalamasına yaklaştıkça satılan değerli maden doların kuvvetlenmesi ve tüm varlık sınıflarına gelen satışlarla gerilerken güne ons başına 1.593’ten devam ediyor ve geri çekilme % 0.72 düzeyinde. Spot gümüşte 29.14 okunuyor ve geri çekilme % 1 düzeyinde. Yaşanan borç sorunları ve politika yapıcılarından gelmeyen cevaplar değerli madenlere satış getirirken paladyum ve platinde daha sınırlı düşüşler görülüyor. Düşüş genele yayılırken, tarım emtiası da payına düşeni alıyor. Soya, mısır ve buğdayda düşüşler % 0.3-4 arasında gerçekleşiyor. Stokların birikmeye devam ettiği ve talebin zayıf kaldığı ortamda Suudi Petrol Bakanı Naimi’nin petrol fiyatını yüksek olarak nitelemesi de düşüşleri tetikledi. ABD tipi ham petrol varil başına 96.6’dan ve Brent petrol 112.36’dan alıcı buluyorlar. Baz metallerin de rengi kırmızı ve COMEX bakırda düşüş % 0.48 olarak ekranlara yansıyor.
Bugün beklenen veri akışı şu şekilde :
- 09.00 ALMANYA
- 09.45 FRANSA TİCARET DENGESİ
- 10.00 Hazine Nisan nakit dengesi.
- DEXıA, ING ve carlsberg bilançoları
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü
gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net