Şimşek: Yapısal sorunların çözülmesi gerekiyor
Maliye Bakanı Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği, 'İstanbul'u önemli Bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek' konferansında açıklamalarda bulundu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''İstanbul eğer önemli bir global finansal merkez haline gelecekse, Türkiye ekonomisinin mutlaka gelişmesi, büyümesi gerekiyor. Bu yapısal sorunlarını çözmesi gerekiyor. Nitekim o noktada Türkiye'nin geleceği parlak. Onun için İstanbul'un bir finans merkezi olması projesi esas itibariyle finans piyasalarının derinleştirilmesiyle ilişkilidir'' dedi.
Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) düzenlediği, ''İstanbul'u önemli Bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek'' konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1 milyar dolardan fazla ihracat yaptığı ülke sayısının 5'ten 30'a çıktığını, ilk 5 pazarın ihracattaki payının yüzde 50'den yüzde 30'lar civarına geldiğini, küresel krizin etkilerini özellikle Avrupa ile ilişkili boyutlarını yönetmek içini büyük bir çabanın söz konusu olduğunu söyledi.
Orta ve uzun vadede cari açığı azaltıp, hatta tamamen cari açığı bitirmek gerektiğine işaret eden Şimşek, bunun için çok köklü reformlar yaptıklarını, bunları uyguladıklarını, fakat bunların sonuç vermesinin zaman aldığını kaydetti.
Şimşek, eğitimde reform yaptıklarını, enerjide muazzam bir dönüşüm olduğunu ve fosil yakıtlardan yenilenebilir ve yerli yakıtlara geçtiklerini vurguladı.
Şu anda Türkiye'nin 53 bin megavatlık kurulu elektrik kapasitesinin üçte ikisinin ithalata dayalı olduğunu, halbuki şu anda 40 bin megavat inşa halinde olan enerji yatırımlarının yüzde 50'sini hidro ve rüzgar, geriye kalanının da önemli bir kısmının yerli olduğunu anlatan Şimşek, ''Dolayısıyla üçte iki dışa bağımlılıktan, yarısı yenilenebilir, üçte ikisinden fazlası yerli ve yenilenebilir noktasına geçiş yapıyoruz. Bu zaman alıyor'' dedi.
Şimşek, yeni teşvik sisteminin özellikle ithalatı azaltmaya, ihracat kapasitesini iyileştirmeye yönelik çok güçlü adımlar attıklarını kaydetti.
Tasarrufları artırmaya yönelik de önemli adamlar attıklarını ifade eden Şimşek, vatandaşa ''100 lirayı kenara koyup uzun süre dokunmazsan biz sana 25 lira ilave para vereceğiz'' dediklerini, çok cazip imkanlar sunduklarını anlattı.
Şimşek, ''Cari açığı orta vadede daha makul düzeye getirecek, hatta uzun vadede bir fazlaya geçecek bir yapıya doğru gidiyoruz. Uzun vadeli reformlar. Şu anda da İşgücü Piyasası Reformu üzerinde çalışıyoruz. Yakında onu da ümit ediyorum meclise getireceğiz'' dedi.
-''İstanbul'un finans merkezi olması''-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi büyükse, büyüyorsa, o zaman iddialı bir finans merkezi kurmanın daha kolay olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Dünya ekonomisinde önemli bir yeriniz varsa, o zaman finans sektörünün de bölgesel anlamda büyük ölçeğe ulaşması ihtimali daha yüksek. İstanbul eğer önemli bir global finansal merkez haline gelecekse, Türkiye ekonomisinin mutlaka gelişmesi gerekiyor, büyümesi gerekiyor, bu yapısal sorunlarını çözmesi gerekiyor. Nitekim o noktada Türkiye'nin geleceği parlak. Onun için İstanbul'un bir finans merkezi olması projesi esas itibariyle finans piyasalarının derinleştirilmesiyle ilişkilidir. Burada yapılacak çok şey var. O yönde attığımız adımlar var, ama yasal altyapı çok önemli. Burada tekerleği yeniden keşfedecek halimiz yok. Yani dünyanın en iyi uygulamalarına bakmamız lazım, oradan ilham almamız lazım. Ona göre de Türkiye'nin yasal altyapısını oluşturmamız lazım.''
-Finans piyasasına hazırlık yönündeki çalışmalarımız son aşamada''-
Şimşek, burada fiziki altyapının ve vergi sisteminin çok önemli olduğunu, bunun hem reel yatırımlar için hem finans sektörü, hem de 75 milyon insan için önem taşıdığını söyledi.
Bu nüfusun finansal açıdan eğitilmesi, özellikle kurumsal yatırımcılar yoluyla vatandaşların da piyasaya katılımının önemli olduğuna işaret eden Şimşek, burada AB ve dünyadaki en iyi uygulama örneklerine dayalı bir yasal altyapı oluşturmaları gerektiğini kaydetti.
Şimşek, Sermaye Piyasası Kanunu'nun bir taslak halinde meclise sunulacağını da belirterek, ''Ben inanıyorum ki o yöndeki eksikliklerimizi gidermiş olacak. Çok önemli bir adım. Önümüzde Londra örneği var. Birçok uygulamada Londra'ya bakıyoruz. Gerek kurumsal altyapısıyla, gerek yasal altyapısıyla mutlaka bizim finans piyasasına hazırlık yönündeki çalışmalarımız son aşamada. Bir kısmı yapılmış, bir kısmı da yapılıyor'' dedi.
Fiziki altyapıya da işaret eden Şimşek, İstanbul'un dünyada önemli şehirlerden biri olduğunu, özellikle trafik sorunun çözülmesi gerektiğini ve o yönde de muazzam yatırımlar yapıldığını söyledi.
Şimşek, ''İstanbul'un cazibesi artacak, hayat kalitesi artacak. Fiziki imkanlar önemli ama İstanbul'da yaşamak istemeyecek çok az fon yöneticisi olur. Yeter ki biz bazı temel sorunları çözelim'' dedi.