Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in devlet fonu China Investment Corp., Avrupa'daki borç krizini gerekçe göstererek, Euro Bölgesi'nden hazine kağıdı almayı durdurdu. Fonun başkanı Gao Xiqing'in yaptığı açıklamada yine de yeni alım imkanlarını da değerlendirecekleri belirtildi.

Afrika temalı Dünya Ekonomik Forumu için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya giden Gao, Avrupa konusundaki endişelerinin altını çizerken, Afrika'ya da göz kırptı.

2010'un sonunda 410 milyar dolarlık varlığı bulunan China Investment Corp. (CIC), artık 3. yılına giren ve Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın kurtarılmasına neden olan Avrupa'daki krizinden ötürü endişelerini ifade etti. Fonun başkan yardımcısı Jesse Wang martta, COC'in Çin hükümetinin Avrupa'daki borç krizine yapacağı yardımlara katılmayacağını söylemişti.

CIC'in Avrupa'daki hazine tahvillerinin alıcısı ya da satıcısı konumunda olacağını düşünmediğini söyleyen Hong Kong'taki HSBC Holdings Plc'nin Çin araştırmaları müdürü Zhang Zhiming, CIC'i kurmanın amacının yüksek riskli ve yüksek getirili yatırımlarda bulunmak olduğunu hatırlattı.

Zhang, "Avrupalı hükümetler tahvil çıkarmak istiyorsa, CIC'in hedef kurumsal yatırımcı değil. Ancak Çin'in ana Döviz rezervleri yöneticisi SAFE alıcı ve bu çok önemli. Bu, hiç almayacağımız anlamına gelmiyor ama çok yüksek ölçekli olmaz" dedi.

Çin devlet fonunun Afrika'daki yatırımları desteklemeyi çok istediklerini belirten Gao, ancak bölgedeki projelerin, yatırım kriterlerince istenen büyüklükte olmamasının yatırım olasılıklarını sınırlı tuttuğunu söyledi.