Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eurodan çıkarılacağı ve Avrupa'daki borç krizinin çözümü için sunulan kemer sıkma planlarını da yoldan çıkaracağına ilişkin endişeler ve Çin'de ihracat büyümesinin beklentinin çok altında kalması üzerinde Asya Borsaları kazançlarını sildi.

Bank of Communications Co. yüzde 1.1 düşüşle Hong Kong'ta Çinli bankalar arasında görülen düşüşü sürdürdü. Satışlarının yüzde 18'ini Avrupa'da gerçekleştiren dünyanın en büyük LCD ekran üreticisi LG Display Co. yüzde 1.7 değer kaybetti. Asya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., bu mali yıl içinde net gelirlerinin iki katına çıkarak 5 yılın zirvesine tırmanabileceğini söylemesinin ardından yüzde 1.9 primlendi.

Hisselerdeki sert düşüşün ardından piyasaların karamsarlık ve hisse alma güdüsü arasında kaldığını belirten SUmitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın Tokyo'daki piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, Yunanistan'daki endişelerden ötürü risk duyarlı hareketler olsa da, yatırımcıların tamamen riskten kaçacak kadar karamsar olmadığını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi daha erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.5 oranındaki kazançları geri iade ederek 119.85 puanda seyretti. Endekste değer kazanan her 4 hisseye karşılık 5 hisse düştü. Asya Pasifik Endeksi, Fransa'daki siyasi değişiklik ve Yunanistan'da artan belirsizliğin, kemer sıkma planlarını yoldan çıkararak, Avrupa'daki borç krizini kötüleştirebileceği endişeleriyle son 6 ayın en kötü haftasını yaşıyor.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi önce kaydettiği yüzde 0.4'lük kazançları silerek yüzde 0.2 düştü. Ülkenin ihracatları Nisan'da yüzde 4.9 artış kaydetti. Beklenti, ihracatların yüzde 8.5 büyüyeceği yönündeydi.