Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki hisselerin daha erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirerek, güvenli varlık paralarının  talebini azaltmasıyla yen ve dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında geri adım attı.

Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Sayuri Shirai'in, bankanın kur hareketlerini kontrol etmeyi sürdürmesinin gerektiğini söylemesinin ardından yen kazançlarını sildi. Avustrala doları, ülkedeki işsizlik oranının sürpriz düşüşüyle ralli yaptı. Euro talepleri ise, Yunanistan'daki siyasi kaosun, ülkenin eurodan çıkmasına neden olabileceği endişelerinden ötürü sınırlı oldu.

Piyasanın insanların söylediği kadar risk duyarlılığı yüksek olmayabileceğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in Döviz stratejistlerinden Makoto Noji, yenin değerlenmesi halinde Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla gevşemeye gitmesi yönünde baskıların artabileceğini, dolar karşısında yen alanların kazançlarının da sınırlı olabileceğini söyledi.

Yen, euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 103.15 seviyesine geriledi. Yen, dün euroya karşı yüzde 0.9 güçlenmişti. Yen, dolar karşısında 79.64 ile aynı seviyede kaldı. Euro/Dolar paritesi ise dün 1.2912 seviyesinden kaydetmiş olduğu 23 Ocak'tan bu yana en düşüğünden yüzde 0.2 oranında geri sıçrayarak 1.2951'e yükseldi.

Avustralya doları yüzde 0.5 değerlenerek dolar karşısında 1.0099'dan, yen karşısında ise 80.43'ten işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerde yüzde 0.3 düşmesinin ardından kayıplarını geri aldı.