Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

6 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından hükümet krizi yaşayan Yunanistan'a ilişkin endişelerin gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltması üzerine, Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3 ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Yunanistan'da liderlerin koalisyon hükümeti kurmakta anlaşamamasının, ülkenin kurtarma paketinin şartlarını yerine getirip getirmeyeceğine yönelik endişeleri canlandırmasıyla Güney Kore wonu değer kaybını 2. gününde de sürdürdü. Ancak Avustralya'nın işsizlik oranının Nisan'da sürpriz düşüş kaydetmesi, Asya paralarındaki değer kaybını sınırlayabilir.

Avrupa ekonomilerinde riskli olaylar varsa ve volatilite yükseliyorsa, insanların Asya varlıklarından da uzaklaştığına dikkat çeken UBS AG'nin Singağur'daki Döviz stratejistlerinden Sean Yokota, eğer Avrupa'da belirsizlik artıyorsa, Avrupalı şirketlerin tüketimini azalttığını, bunun da Asya'daki ihracatları olumsuz etkilediğini söyledi.

Asya Dolar Endeksi 116.18 puandan işlem gördü. Endeks dün 115.96 puan düzeyinden 18 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Güney Kore wonu ve Filipin pezosu yüzde 0.1'er değer kaybederek sırasıyla 1,141.95 ve 42.443'ten işlem gördü. Yuan da yüzde 0.03 zayıflayarak 6.3113'e geriledi.

Avustralya'da işsizlik oranı y
zde 5.2'den yüzde 4.9'a gerileyerek, yüzde 5.3 beklentisinin altında kaldı.