Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, Avrupa Birliği ile kurtarma paketinin şartlarında pazarlık yapmak için seçmenlerin taleplerine kulak verirse, elinde 510 milyar dolarlık koza sahip olabilir.

Yunanistan'ın özel sektör yatırımcıları ve IMF, Avrupa Merkez Bankası gibi kamu kreditörlerine toplamda 395 milyar euro (510 milyar dolar) borcu bulunuyor. Bu borcun 252 milyar euroluk kısmı da, Yunanistan'ın 2 ay önce  borç yapılandırmasına gittiği esnada zarar yazmayı önlemek için statülerini kullanan resmi kuruluşlara.

Yunan seçmenler, 2010'dan bu yana talep edilem kemer sıkma programlarıyla ülkenin üzerine aşırı yük bindiren kurtarma paketlerinin şartlarının yeniden görüşülmesini talep ediyor. 6 Mayıs'taki seçimlerde sandıktan ikincilikle çıkan Syriza partisinin lider Alexis Tsipras, kurtarma anlaşmasını reddedeceğini söyledi. Ancak eğer Yunanistan İsviçre ekonomisi büyüklüğündeki borçlarıyla meydandan ayrılırsa, bu durum Avrupa halkında büyük soruna neden olabilir.

Yunanistan'ın elinde, Troyka'yı kemer sıkma programlarını hafifletmek için önemli ve güçlü kartların olduğunu belirten İngiltere'deki Lancaster Üniversitesi Yönetim Fakültesi ekonomistlerinden John Whittaker, aslında herkesin para ve siyasi sermaye kaybetme riskinden ötürü Yunanistan'ın yürüyüp gitmesinden korktuğunu söyledi.

Avrupalı hükümetler, ilk kurtarma paketinde anlaştıkları Nisan 2010'dan bu yana ülkeyi euroda, Euro Birliği'ni de ayakta tutmak için Yunanistan'a para akıtıyor. Euro Birliği'nin  yalnızca bir para birimi ortaklığı değil, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı sonrası işbirliği ve entegrasyon sembolü olması, işleri daha da karmaşık ve ciddi boyuta taşıyor.