Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

30 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, Yunanistan'da çoğunluğun ortaya çıkmadığı seçimler sonrası dört gündür hükümetin kurulamamasının güveni varlıklar talebi artırması sonrası yeniden rekor seviyeye düştü.

Yunanistan'da kilitlenen hükümet kurma çabalarının Haziran ayında yeni bir seçim olasılığını artırmasının ardından, Yunan tahvilleri sekiz gündür değer kaybediyor ve Avrupa hisse senetleri aşağı yönde hareket ediyor. Sosyalist Pasok'un lideri Evangelos Venizelos, Cumhurbaşkanı  Karolos Papoulias'tan bugün yetkiyi almasının ardından üç gün boyunca koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak.

Londra'da Lloyds Banking Group Plc sabit getirili menkul kıymetler stratejistlerinden Eric Wand, "Atina'daki siyasi kilitlenme devam edecek ve belirsizlik yaratacak" dedi ve "Bu nedenle insanların risk almayacaklarını düşünüyorum ve bu durum muhtemelen Alman tahvillerine yarayacak" değerlendirmesinde bulundu.

30 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 10:55'te yüzde 2.22'ye geriledi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 2.207'ye kadar düşerek, Bloomberg'in veri toplamaya başladığı 1994 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Şubat 2023 vadeli Yunan tahvillerinin faizi 69 baz puan yükselerek yüzde 24.39'a çıktı. Bu kağıdın faizi, Yunanistan'ın iki kurtarma paketinin koşullarını yerine getiremeyeceği endişelerinin artmasına sebep olan seçimlerden bu yana yaklaşık 4 yüzde puanı yükseldi.