Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, enflasyon tehdidinin, ekonominin çift dipli resesyonda olmasının getirdiği endişelere ağır basmasının etkisi ile, yedi ay süren tahvil alımları yoluyla yaptığı teşvik genişlemesini durdurdu.

Mervyn King başkanlığında dokuz üyeli Para Politikası Komitesi bugünkü toplantısında, teşviklerin ikinci turunu sona erdirerek, 325 milyar sterlin (524 milyar dolar) olan parasal genişleme hedefini sabit tuttu. Bu hareket, Bloomberg News'un anketine katılan 53 ekonomistin 43'ü tarafından tahmin edildi. Merkez Bankası yetkilileri ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviyede olan yüzde 0.5'te bıraktı. Sterlin dolar karşısındaki kayıplarını geri aldı.

Enflasyonun İngiltere Merkez Bankası'nın tahminlerini aşma yolunda olması ve ekonominin toparlanmada güçlük çekmesi ile birlikte, politika yapıcılar bu ikilemin nasıl çözüleceği konusunda bölünmüş durumda. Bugünkü karar, İngiltere'nin hükümetin bütçe kısıntıları, yüksek işsizlik ve Avrupa borç krizinden kaynaklanan sorunlarla mücadele etmesine karşın, fiyat-büyüme endişelerinin dile getirildiğini işaret ediyor.

Londra'da Nomura International Plc ekonomistlerinden Philip Rush, "Politika yapıcılar, enflasyon üzerine sabit eleştirinin etkisinin, bekleyişler için ne anlama gelebileceğinden endişe duyuyorlar" dedi ve "Eğer Para Politikası Komitesi'nin enflasyonu tekrar hedef seviyesine getirmek için gerekeni yapmadığı görüşü yaygınlaşırsa, bu durum kendi kendini besleyen bir hale gelebilir" yorumunda bulundu.

Sterli dolar karşısında, merkez bankası kararının açıklanmasının ardından, kayıplarını geri alarak yüzde 0.2 yükseldi. Sterlin Londra saati ile 12:02'de 1.6140 dolar seviyesinde seyrediyordu.