Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de doş ticaret açığı Mart ayında, Amerikalıların daha fazla ham petrol, bilgisayar, otomobil ve televizyon talep etmelerinin ithalatı rekor seviyeye çıkarmasının etkisi ile beklenenden daha fazla genişledi.

İthalat ile ihracat arasındaki fark Mart ayında yüzde 14 artarak 51.8 milyar dolara çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, dış ticaret açığının 50 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyordu. İthalatın yüzde 5.2 ile bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını göstermesi, ihracatın da yüzde 2.9 artarak rekor seviyeye çıkmasının etkisini ortadan kaldırdı.

İthalat faturasının kabarması, tüketici harcamalarının arttığı bir ortamda, yükselen petrol fiyatlarından ve ay yılına göre yeni yıl tatili sonrası Çin'den yapılan ithalattaki artıştan kaynaklandı. Amerikan şirketlerinin Meksika, Avrupa Birliği ve Güney Kore'ye yaptıkları satışların tarihinin en yüksek seviyeye çıkması, küresel talepte fazla bir yavaşlama olmadığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Credit Suisse'in New York ofisinden ekonomist Jonathan Basile, "Genişleyen açık, ABD ekonomisin son dönemde diğerlerine göre daha iyi performans göstermesi ile birlikte, muhtemelen büyük ekonomiler arasındaki farklılaşan büyüme oranlarından kaynaklanıyor" dedi.