Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta son bir ayın en düşük seviyesine indi. Bu durum, istihdam piyasasındaki sıkıntıların daha da süreceği endişelerinin biraz azalmasına neden oldu.

İşsizlik başvuruları, 5 Mayıs ile biten haftada 1,000 düşerek 367,000'e geriledi ve Mart sonundan bu yana en düşük seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de işsizlik başvurularının 368,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Bu veri, Nisan ayının ilk üç haftasında işsizlik başvurularında görülen yükselişlerin, istihdamda bir kötüleşmeden ziyade Paskalya tatilinin zamanlaması ile ilgili olduğunu işaret ediyor. İşten çıkarmaların daha da azalması, istihdam piyasasındaki iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor ve bu durum, istihdamın geçen ay yavaşlamasının ardından, hanehalkı harcamalrının sürmesine yardımcı olacak.

Stamford, Connecticut'ta Pierpont Securities LLC başekonomisti Stephen Stanley, "Bu veriler makul istihdam artışı ile uyumlu, ancak büyük bir başarı değil" dedi ve "Hoş ve düzenli bir istihdam artışı görüyoruz, ancak resesyon dönemindeki istihdam kayıpları dikkate alındığında, bu rakamlar görmek istediğimiz büyüklükte değil" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 47 ekonomistin tahminleri 345,000 ile 380,000 arasında değişti. Önceki haftanın başvuruları ise 365,000'den 368,000'e revize edildi.