Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke, ABD bankacılık sisteminin daha güçlü hale ve daha dayanıklı hale geldiğini, ancak halen kredi kalitesi ve likidite konusunda zorlukları olduğunu söyledi.

Bernanke, Chicago Fed'in bankalar üzerine yıllık konferansında yaptığı konuşmada, "Bankaların sağlıklı hale gelebilmek ve kriz sonrası düzenlemelelere ve ekonomik ortama adapte olabilmek için halen daha fazlasını yapmaları gerekiyor" dedi ve "Ekonomik genişlemenin sürmesi ile birlikte, finansal anlamda daha güçlü bankacılık sistemi, kredilerini genişletmek için daha iyi pozisyon almış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bernanke, "Bazı büyük firmalar halen, büyük ölçüde toptan kısa vadeli fonlamaya dayanmalarından ve bazı yükümlülüklerinde hükümet garantilerinin süresinin dolmasından dolayı, likidite cephesinde güçlüklerle karşılaşıyor. Kredi destekli ticari ve konut gayrımenkullerinde kredi temerrüt oranları yüksek kalmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bernanke, ABD'yi Büyük Bunalımdan bu yana en derin resesyona sürükleyen ve 8.8 milyon Amerikalının işini kaybetmesine neden olan 2008-2009'daki kredi krizinin ardından banka denetimlerini sıkılaştırdı ve finansal risk konusunda Fed'in araştırmasını yoğunlaştırdı

Fed ayrıca, 1930'lardan bu yana en sıkı finansal regülasyon olan Dodd-Frank Yasası'nın gerektirdiği şekilde, sermaye güçlendirmeye yönelik kuralları da yürürlüğe koydu. Dodd-Frank Yasası, kısmen vergi mükellefleri tarafından kurtarılmaları sona erdirmeyi amaçlıyor. Bernanke bugünkü konuşmasında merkez bankasının sermaye politikaları konusunda konuşmadı para politikası ya da ekonomik görünümden bahsetmedi.

ABD'nin en büyük 19 finans kuruluşu Tier 1 özkaynaklarını, 2009'dan bu yana 300 milyar doların üzerinde arırarak yaklaşık 760 milyar dolara çıkardı. Bernanke, "Tier 1 özkaynakları, gelecekteki kayıplar için en iyi tampon" şeklinde görüş bildirdi.