Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, AB'ye memorandumun artık geçersiz olduğu, Yunanistan için yeni bir strateji belirlenmesi gerektiği mesajını verdi.

Ülkede yapılan seçimlerden ikinci parti olarak çıkan ancak sol bir hükümet kurmayı başaramayan, memorandum (Borç anlaşması) karşıtı SYRIZA'nın lideri Tsipras, AB Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye mektup gönderdi.

Tsipras, PASOK ve Yeni Demokrasi (ND) partilerinin seçimlerde büyük oy kaybına uğradığına, artık toplamda yüzde 33 oyla azınlık durumuna geldiklerine dikkati çekerek, Yunan halkının pazar günü verdiği kararın, bu partilerin getirdiği memorandumu geçersiz kıldığını belirtti.

PASOK ve ND liderlerinin AB'ye verdiği taahhüte işaret ederek, "İki liderin attığı imzalar artık geçersizdir" diyen Tsipras, Yunanistan'ın daha fazla kemer sıkma politikasına dayanamayacağını, yeni, ortak bir strateji belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Alexis Tsipras, Yunanistan'ın durumun daha da kötüleşmesinin Avrupa'yı da olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Ülkenin sıkı tasarruf politikasını yeniden incelemeye çağıran Tsipras, kurtarma paketinin şartlarının önceki parlamentoyu yok eden seçim sonuçları ile siyasi meşruiyetini kaybettiğini belirtti.

Tsipras, ülkeyi cezalandıran kesintilerin sorunlara çare olmadığını, durgun ekonomiye daha da zarar verdiğini, insani kriz yarattığını belirterek AB yetkililerini mevcut stratejinin çerçevesini yeniden gözden geçirmeye çağırdı.