Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda gibi finansal sistemini desteklemek için uluslararası yardıma başvurmamaya direnen İspanya, kötü emlak mortgagelarının maliyetini göz ardı ederek, bankalarının olası zararlarını azımsıyor.

Madrid hükümeti bankaların kötü kredileri için artırmaları gereken provizyonları 54 milyar euro yükselterek 166 milyar euroya çıkardı. İspanya Merkez Bankası'na göre, bu rakam, emlak imarcıları ve inşaat şirketlerine verilen kredilerdeki kayıpların yüzde 50'sini telafi etmek için  yeterli. Toplamda 1.4 trilyon euroyu bulan konut kredileri ve şirket tahvilleri dışında ülkede temerrüde düşecek bir şey de kalmadı.

Brüksel'deki Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi ise bankaların artırması gereken provizyonların 270 milyar euro ile hükümetin söylediğinin 5 katı olması gerektiğini belirtiyor. Bu çukuru kapamak ise İspanya'nın kamu borcunu yüzde 50 artırarak, ülkeyi kurtarma paketine başvurmak zorunda bırakabilir.

Birden fazla türde kredi kötüleşirken, yalnızca emlak kredilerinden söz etmenin mümkün olamayacağını belirten Royal Bank of canada'nın analistlerinden Patrick Lee, İrlanda'nın bu durumu ancak tüm kayıpları kabullenip, kurtarma paketine başvurduktan sonra değiştirebildiğini, İspanya'nın da dış yardım olmadan yapamayacağını söyledi.