Piyasalara yeni sürprizler
Avrupa gündeminin yanına yeni açıklamalarıyla JP Morgan damga vurdu
HİSSELERİN YENİDEN TADI KAÇTI
Dün volatil bir gün yaşayan Avrupa hisseleri günün devamında toparlandı. Yunanistan’da hükümeti kurma görevini devralan üçüncü ve son parti olan PASOK’un bunu başaracağı spekülasyonu ile hisseleri yükseldi. Eurostoxx 600 Endeksi % 0.55 artışla günü tamamladı. Diğer yandan Yunanistan’a yapılacak olan kredi ödemesinin taksidi 1 milyar Euro eksik ve 4.2 milyar Euro olarak ödendi. Yeni hükümet kurulamazsa seçimler bir ay içinde yapılacak. 15 Mayıs’ta yabancı hukuka göre düzenlenmiş bono ödemesi olan ülkenin yaklaşık 490 milyon Euro olan bu itfayı ödeyip ödemeyeceği izlenecek. Türkiye’de de aynı hikaye satın alındı ve iMKB 100 Endeksi günü %1.25 artışla 58.820’den tamamladı. Banka hisseleri % 1’den fazla yükselirken sanayi hisseleri göreceli olarak geride kaldı. Bugün açıklanacak olan İş Bankası ve Vakıfbank karları mercek altında olacak.
ABD hisseleri son gelen haberleri dikkate alırken S&P 500 Endeksi günü % 0.25 artışla kapattı. Vadeli işlemlerde ise % 0.61’lik geri çekilme yalanıyor. Vadeli işlemleri kırmızıya boyayan ise JP Morgan açıklamaları oldu. 2. Çeyrek içinde kurumun kendi adına aldığı sentetik pozisyonlardan 2 milyar dolar zararda olduğunu ve oynaklık yüksek olduğu için 1 milyar dolar daha zarar edilebileceğini açıkladı. Sentetik pozisyon; piyasada varolan bir enstrümanla alınabilecek bir pozisyonu, opsiyonlarla veya opsiyonlar ve türevlerle birden fazla pozisyona girerek taklit etme işlemine verilen ad olarak da biliniyor. Diğer bankaların da zarar yazabileceklerini ve finansal sistemin hala daha istenilen sağlığa kavuşamadığını düşünen yatırımcıların satışlarıyla risk iştahı da geriliyor. Kapanış sonrası işlemlerde JP Morgan hisseleri % 6.7 gerilerken Goldman Sachs gibi şirketler de % 2 civarında satıldılar.
Asya’da JP izleniyor. MSCI Asya Endeksi % 0.8 düşüşte. Çin’de Nisan ayında TÜFE % 3.4 olarak gerçekleşirken böylece hem tahminler tutmuş oldu hem de geçen ayki enflasyon rakamının altında kalındı. Sanayi üretimi de % 12.2 beklenirken yıllık % 9.3 artış gösterince Çin hisseleri kayıplarını telafi ettiler ve finansal gevşeme gelecek beklentisi ile Şanghay Bileşik Endeksi’ni artıya taşıdılar. Risk iştahındaki gerileme ise daha ağır basarak endeksi kırmızıda tutmaya devam ediyor. Japonya’da 31 yılın en düşüğüne açıkladığı bilanço sonrasında inen Sony ile gerileyen Nikkei 225 Endeksi % 0.21 düşüşte.
BONOLARDA ‘RISK ON’, DÖVİZDE DÖNÜŞ VAR
Risk on olarak da tabir edilen, tüm varlıklar üzerindeki toptan alım dalgası düne genelde damga vurdu. İspanya gibi çevre ülkelerden talep edlen prim gerilerken faizler de düştü. 10 yıllık İspanyol bonosu günü % 6’nın hemen altından tamamladı. İtalya’da ise 10 yıllık bileşik % 5.51’e indi. Alman ve ABD tahvilleri satılırken bu sabah ise farklı bir hikaye var. ABD kaynaklı kötümser açıklamanın ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi % 1.8514’e gerilemiş durumda ve güvenli liman talebini yansıtıyor. Yurt içinde ise Merkez Bankası 5. Günde de miktar bazlı repo ihalesi açmayarak istisnai günlere devam etti. Gösterge faiz % 9.45’e inerken istisnai günlerin yakında biteceği ve TL’deki kuvvetli seyrin destek olacağı beklentisi hakim. Getiri eğrisinin tüm vadelerinde alımlar yaşanırken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi günü % 9.22’den kapattı. Bugün açıklanacak olan Mart ayı Ödemler Dengesi verisi piyasanın radarında olacak. 4.2 milyar dolardan 6.1 milyara yükselmesi beklenen cari açığın yıllıkta ise böylece gerilemesi bekleniyor.
Gece başlayan haber akışı kapalı olan bono piyasalarındansa döviz cephesinde daha kolay fiyatlandı. Euro / Dolar 1.2919’a inerken Dolar Endeksi de 80.27’ye yükseldi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Piyasa kurları Avrupa cephesinde % 0.3 ortalama gerilerken Türk Lirası da ayak uyduruyor. Sepet Kur 2.0526’da ve Dolar / TL 1.7909’da. Asya’da 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.13 düşüşte ve stresin Asya bacağını yansıtıyor.
EMTİADA KAZANÇ KALMADI
24 ham maddeden oluşan ve yıl başından bu yana artıda olan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.7 gerileyerek böylece kazançlarını sıfırlamış oldu. Petrolün önemli katkı yaptığı endekste bugün için tarım emtiası da önemli bir faktör. Dolardaki değer kazancı ve artan stok verisiyle gerileyen ham maddeye Çin’den gelen sanayi üretimi de katkıda bulundu. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 96.02’ye inerken Brent petrol 111.79’da. 1.580 Ons / Dolar seviyesinden tepki veren spot altın dün satılırken 1.584’e indi. Gümüş ve diğer değerli metallerde de % 0.7 civarında satışlar yaşanıyor. Dün ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan veriler ile sürüklenen tarım emtiasıda ise pamuk % 3.25’lik değer yitirerek öne çıkarken buğday ve mısır tutunmaya çalışıyorlar. Soyada ise dünkü heyecan yerini kar almaya bıraktı ve satışlar % 1.5 seviyesinde. Yıl başından bu yana % 16.9 yukarıda olan madde emtia sepetinde ön sırada yer alıyor. Büyüme odaklı bakırda ise COMEX’deki işlemlerde % 0.7’lik gerileme yaşanıyor.
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü