Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de sanayi üretimi Nisan'da yıllık bazda yüzde 9.3 artarken, perakende satışlar da yüzde 14.1 yükseldi.

Bloomberg Haber'in anketine katılan 32 ekonomistin medya tahmini sanayi üretiminin yüzde 12.2 artacağı yönündeydi. Sanayi üretimi Mart'ta da yüzde 11.9 büyüdü.

Kırsal kesimdeki hanehalkının sabit varlık yatırımları ise yılın ilk 4 ayında yüzde 20.2 artış kaydetti. Beklenti yüzde 20.5 büyüme olacağı yönündeydi. Perakende satışlar da diğer rakamlar gibi beklentinin ve Mart ayının gerisinde kaldı.

Resmi veriler, üçüncü ayında da hükümetin hedefinin altına gerileyen enflasyon oranları ve beklentinin çok altında kalmış olan ihracat ve ithalatları izledi. Ekonomik verilerdeki yavaşlama, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun ekonomiyi desteklemek için parasal ya da mali teşvik sunacağı spekülasyonunu artırdı.

Wen'in emlak piyasası kontrollerinin iç talepte hissedilmesi ve Avrupa'daki borç krizinin denizaşırı satışları olumsuz etkilemesiyle Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8.1 genişleyerek, 5. çeyreğinde de üst üste yavaşladı. Çin ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte son 3 yılın en düşük oranında büyüme kaydetti.