Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin derinleştiği endişelerinin etkisiyle ve İtalya, İspanya ve Fransa'da önümüzdeki haftaya yapılacak hazine ihalelerinin öncesinde euro, 3 ayın en düşük seviyesine işaret etti.

Yunan liderlerin seçimlerin 5. gün sonrasında hâlen hükümet kurmak için görüşmesi ve daralmaya işaret etmesi beklenen Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarının öncesinde euro ikinci haftasını da ekside kapamaya hazırlanıyor. Yunanistan'ın euro birliğinde kalamayacağına dair endişelerin güvenlik varık taleplerini desteklemesiyle dolar ve yen, önemli paraların çoğunluğu karşısında değer kazandı.

İyimser olup, euro alamayacaklarını belirten Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Morhan Stanley Secur,t,es Co.'nun kıdemli Döviz ve sabit gelir stratejisti Daisaku Ueono, "Yunanistan'ın eurodan çıkıp çıkmayacağından bağımsız olarak, bölgedeki borç krizinin çözümü çok uzun zaman alacak" dedi.

Euro, dolar karşısında 1.2922'den 1.2905'e gerileyerek 23 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Euro bu hafta yüzde 1.2 aşağıda seyrediyor. Euro, yen karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 103.20'e düştü ve 4 Mayıs'tan bu yana yüzde 1.2 zayıfladı. Dolar/Yen paritesi ise yüzde 0.1 düşüşle 79.85 yenden işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kayıpla, sığınılacak liman olarak görülen para birimlerinin cazibesini artırdı.

İtalya 14 Mayıs'ta 2015,2020,2022 ve 2025 vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek. İspanya ve Fransa'daki hazine ihaleleri de 17 Mayıs'ta yapılacak.