Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, Malezya ve Filipinler'de ihracatların yavaşlaması ve Yunanistan'daki siyasi çıkmazın küresel piyasaları aşağı çekmesi üzerine Asya paraları 2. haftasında da zayıfladı.

Küresel fonların gelişen piyasa hisselerinden 1.1 milyar dolar çekmesi üzerine Güney Kore wonu Aralık'tan bu yana ilk kez 5 gün üst üste düşerken, Malezya ringgiti ve Filipin pezosu da son 8 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Yunanistan'daki siyasi liderler 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından hâlen daha hükümet kurmaya çalışıyor. Ülkenin kurtarma paketini reddedebileceğine ilişkin endişeler de artıyor. Fransa'da ise kemer sıkma politikalarının ertelenmesi çağrısında bulunan Sosyalist François Hollanda cumhurbaşkanı seçildi.

Avrupa'daki olayların Asya'daki risk iştahını baskıladığını belirten Singapur'daki ABN Amro Private Bank'ın Döviz stratejistlerinden Roy Teo, özellikle Çin'deki ekonomik büyümeye ilişkin sorunların yeniden canlanmasıyla risklerin hâlâ daha aşağı yönlü olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Güney Kore wonu bu hafta yüzde 1.2 zayıflayarak 1,144.90 seviyesine geriledi ve son 5 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Ringgit yüzde 0.9 değer kaybederek 3.0725'e, pezo yüzde 0.3 düşüşle 42.450'ye ve yuan da yüzde 0.19 gerileyerek 6.3180 seviyesine düştü.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.3 düşüş kaydetti ve 9 Mayıs'ta da Ocak'ın ortasından bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 2.72'den yüzde 2.74'e yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 4 kayıpla Kasım'dan bu yana en sert haftalık düşüşüne işaret etti.