Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, hayalkırıklığı yaratan Çin ve Hindistan üretim verileri ve JPMorgan Chase & Co.'nun 2 milyar dolarlık işlem zararının küresel büyümenin tekleyeceği endişelerini artırması sonucu, Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 10:20'de 971.52 puana indi. Endeks son beş günde yüzde 4.1 düştü. endeks bu hareketle birlikte düşüşünü sekizinci güne taşırken, 2008'den bu yana en uzun süreli haftalık kayıp dönemini yaşamaya hazırlanıyor. Endeks 2 Mart'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 10'un üzerinde düşüş gerçekleştirdi ve bazı yatırımcıların düzeltme olarak değerlendirdiği seviyenin altına indi.

Çin'in en büyük kıyı petrol arama şirketi Cnooc Ltd., petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 2.1 düştü. Foxconn Technology Co., satışlarının düşmesinin ardından teknoloji hisselerindeki satışlara öncülük etti. Hindistan'ın en büyük oto üreticisi Maruti Suzuki India Ltd., son üç ayın en düşük seviyesine indi. Rusya'da Micex Endeksi dünkü kazançlarını geri veerek yüzde 1.7 düşerken, Polonya'da WIG20 Endeksi yüzde 0.8 geriledi.

Mumbai'de IDBI Federal Life Insurance Co.  şef yatırım yetkilisi Aneesh Srivastava, "Gelişmiş ülkelerde sanayi üretimi, küresel talep ortamındaki kötüleşmeye bağlı olarak beklenenden daha hızlı düşüyor" dedi.

Çin'de imalat sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 arttı. Bu, Bloomberg'in anketine katılan 32 ekonomistin tahminlerinin tümünden daha aşağıdaydı ve son iki yılın en büyük olumsuz sürprizi oldu. Öte yandan, Çin'de tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 3.4 arttı ve üçüncü ay üst üste yıllık hedefin altında kaldı.