Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in büyümeyi desteklemek için harekete geçerek munzam karşılık oranlarını düşürmesi ve yetkililerin Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimalini görüşmeye başlaması arasında kalan Tokyo Borsası, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Satışlarının yüzde 27'sini Avrupa'da kaydeden otomobil üreticisi Mitsubishi Motors Corp. yüzde 3.6 düştü. Asya'nın en büyük ilaç üreticisi Pharmaceutical Co., beklentilerin altında kar açıklaması üzerine yüzde 50 değer kaybetmesinin ardından bugün yüzde 4.1 geriledi. Çin'deki fabrikaların otomasyon kontrollerinin üreticisi Fanuc Corp. yüzde 1.4 değer kazandı.

Topix Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 757.17 puana geriledi. Daha erken saatlerde yüzde 0.6 primlenmiş olan endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse düştü. Nikkei 225 Endeks yüzde 0.2 kazançla 8,968.80 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 4.6 kayıpla Ağustos'tan bu yana en sert haftalık düşüşüne işaret etmişti. Endeks bugün en azından 6 kez kazançlar ve kayıplar arasında yön değiştirdi.

Yatırımcıların özellikle Yunanistan olmak üzere Avrupa'daki belirsizlikten ötürü hareket etmekte zorlandığını belirten ITC Investment Partners Corp.'un kıdemli portföy yöneticilerinden Tokyo'daki Takuya Yamada, Çin'in munzam karşılık indiriminin yatırımcılar için bir artı olduğunu, ancak bu hamlenin ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olmasından ötürü piyasanın çok fazla tepki göstermediğini söyledi.

Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlaması ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin yeniden artması üzerine Nikkei 225 Endeksi, 27 Mart'ta kaydetmiş olduğu bu yılın zirvesinden yüzde 12.5 gevşedi. Yunanistan'ın sandıkta kemer sıkma karşıtlarını desteklemesi, ülkenin, eurodan ilk çıkan ülke olacağına yönelik spekülasyonlara neden oldu. Euro Bölgesi Maliye Bakanları bugün Brüksel'de görüşerek, Yunanistan'ın olası çıkışını ve çıkış sonrasını yönetmenin yollarını görüşecek.

Endeksteki düşüş, Topix'te yer alan hisselerin değerinini, defter değerinin 0.91 katına gerilemesine neden oldu. Bu oran S&P 500 Endeksi'nde 2.14 ve Stoxx Europe 600 Endeksi içinse 1.39'da seyrediyor.