Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın olası eurodan çıkışa daha da yaklaşması ve Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in eyalet seçimini kaybetmesi sonrası değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

Hollanda'nın en büyük finans kuruluşu ING Groep NV, Avrupa Birliği regülatörlerinin bankanın hükümet tarafından kurtarılmasını yeniden inceleme altına almaya karar vermelerinin ardından yüzde 3 düştü. Dünyanın en büyük ikinci çimento üreticisi Holcim Ltd., maliyet kısma planını duyurmasının desteği ile yüzde 2.2 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 düşerek Londra saati ile 08:04'te 249.26 puana indi. Endeks geçen hafta, sonuçsuz Yunanistan seçimlerinin siyasi partilerin hükümet kurmakta zorlanmasına neden olması ve ülkenin kemer sıkma tedbirlerini uygulamada başarısız olacağı endişelerinin artması sonrası yüzde 0.4 düşmüştü. Stoxx 600 Endeksi bu düşüşler sonucu bu yılki kazancını yüzde 1.9'a daralttı. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kaybetti.

Yunanistan'da siyasi kilitlenme, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın bir birlik hükümeti kurma ve yeniden seçimlere gitmeyi önleme yönünde anlaşma sağlanmasına yönelik çabalarının başarısızlığa uğramasının ardından ikinci hafta da devam edecek gibi görünüyor. Radikal sol birlik Syriza, kemer sıkma tedbirlerine karşı ve dün hükümete katılma konusundaki girişimleri reddetti.