Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1 haftadır hükümetsiz olan Yunanistan'ın eurodan çıkacağına ilişkin endişe ve spekülasyonlar üzerine ABD endeks vadelileri düştü. Endeks vadelilerindeki düşüş, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin 2 ayın en düşük seviyesini genişletebileceğine işaret etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in JP Morgan Chase&Co.'nun kredi notunu indirmesi, Standard&Poor's'un da aynı şeyi yapabileceğini söylemesi üzerine ABD'nin en büyük bankası JP Morgan yüzde 0.4 düştü. Morgan Stanley ve Bank of America Corp. da değer kaybetti.

S&P 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.8 kayıpla 1,338.8 puana gerilerken, Dow Jones Vadeli Kontratları da yüzde 0.7 düşüşle 12,700 puan oldu.

Konunun kapanmadığını ve şu anki endişelerin Yunanistan ile ilgili olmasına rağmen, aynı durumun İspanya, İtalya ve belki de Fransa'da da görüşebileceğini söyleyen Paris'teki Ofi Patrimoine'in yatırım yöneticilerinden Jacques Porta, her şeyin çok tehlikeli göründüğünü ve tedbirli olmanın gerektiğini belirtti.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta JP Morgan'ın 2 milyar dolarlık işlem zararı açıklaması ve yatırımcıların Avrupa'daki gelişmeleri değerlendirmesiyle 7 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Endeks şu anda 2 Nisan'da kaydetmiş olduğu 2012'nin en yükseğinin yüzde 4.6 altında seyrediyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas gözetimindeki ulusal birlik hükümeti kurulması görüşmeleri bugün de devam edecek.

Yunanistan'ın eurodan çıkma ihtimali, yetkililerin açıkça bu olasılığı değerlendirmeye başlamasıyla merkeze taşındı.