Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Avrupa ortak para biriminden çıkacağı endişeleri ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in eyalet seçimini kaybetmesi, uluslararası piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hisse senetleri düşerken, emtia grubu bu yılın en düşük seviyesine indi ve euro son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 10:50'de yüzde 0.8 ağaıda seyrediyordu. Endeks böylelikle, iki hafta üst üste kayıp yaşadıktan sonra üçüncü haftaya da aşağıda başladı. Euro dolar karşısında 23 Ocak'tan bu yana ilk kez 1.29 dolar seviyesinin altına düşerken, Dolar Endeksi 11 gündür yukarı yönde hareket ediyor. İspanyol tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) rekor seviyeye yükseldi. 24 emtiayı içeren  S&P GSCI Endeksi yüzde 1.8 geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Patrick Honohan, 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın eurodan çekilmesinin, ülkenin yarınki 436 milyon euroluk (561 milyon dolar) tahvil itfası ile birlikte, ölümcül olmadığını, ancak cazip de olmadığını söyledi. Avrupa hükümetleri bugün toplam 20 milyarın üzerinde borçlanma kağıdı satmayı planlıyor. Merkel'in partisi, ekonominin resesyona girip girmediğini gösterecek büyüme verisi açıklanmadan iki gün önce, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Westphalia'da seçimi kaybetti

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti Jim Reid, "Yunanistan'ın ayrılması, diğer ekonomiler zayıflamaya devam ederse, tehlikeli bir durum olarak kalmaya devam eder" dedi ve "Yatırımcılar benzer bir sonucun mümkün olmasından korkuyorlar ve buna bağlı olarak, yatırımdan uzak duruyorlar ya da varlık tutarak sürdürülemez risk primlerini talep etmekten kaçınıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.