Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Dow Jones Endeksi'nin geçen hafta 2012 yılının en büyük çaplı haftalık düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, Yunanistan'da siyasi liderlerin, ülkenin eurodan ayrılabileceği yolundaki spekülasyonların arttığı bir ortamda hükümet kurmakta zorlanmalarının etkisi ile değer kaybetti.

Citigroup Inc. ve Bank of America Corp., Avrupalı bankaların düşüşlerinin ardından, en az yüzde 1.7 değer kaybetti. ConocoPhillips ve Newmont Mining Corp., yüzde 1.5'in üzerinde değer kaybetti ve emtia şirketlerine gelen satışlara öncülük etti. Dünyanın en büyük güvenlik yazılım satıcısı Symantec Corp., Goldman Sachs Group Inc.'nin hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 2.9 düştü.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, iki hafta üst üste düşüş göstermesinin ardından, yüzde 1.1 gerileyerek, New York saati ile 09:45'te 1,338.01 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 130.25 puan ya da yüzde 1 düşerek 12,690.35 puana geriledi.

Cincinnati'de Huntington Asset Advisors'tan Madelynn Matlock, "Kokru faktörü açık bir biçimde yüksek" dedi ve "Gözler bu noktada tüm Avrupa'daki politik duruma çevrildi. Kimse ne oalcağını bilmiyor ve piyasa belirsizlikten herşeyden çok nefret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel hisse senetleri, Yunanistan'daki siyasi kilitlenmenin, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın bir birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varılmasına ve ülkeyi eurodan çıkmaya yöneltebilecek yeni seçimleri önlemeye yönelik çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ikinci haftasına girmesinin etkisi ile değer kaybetti. Yunanistan'ın kurtarma karşıtı en büyük partisinin dün hükümete katılması yolundaki çağrıyı reddetmesi krizin derinleşmesine neden oldu.

Avrupa'daki krizin artacağı yolundaki endişeler, İspanyol tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetlerinin (CDS'ler) rekor seviyeye çıkmasına neden oldu. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi, ülkenin en kalabalık eyaletinde yapılan seçimi kaybetti. Bu seçimde Sosyal Demokratların güçlenmesi, bu partinin Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile kemer sıkma karşıtı konularda aynı çizgiye gelebileceği beklentilerinin güçlenmesine neden oluyor.