Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Reyting kuruluşu Moody's, aralarında UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo gibi en büyük bankaların da yer aldığı 26 İtalyan bankasının kredi notunu kazançlar ve ülkenin ekonomik görünümünde zayıflama gerekçesiyle 1 ila 4 kademe düşürdü.

İtalya'nın en büyük bankası UniCredit'in uzun vadeli kredi notu bir kademe indirilerek A3 seviyesine çekilirken, ülkenin 2 numaralaı bankası Intesa'nın notu da A2'den A3'e düşürüldü.

Moody's tarafından yapılan açıklamada İtalyan bankalarının, varlık kalitesini daha fazla bozma, kazanç baskılarını artırma ve piyasa girişini sınırlama ihtimali olan operasyon şartlarının yan etkileri karşısında çok daha kırılgan olduğu belirtildi. Moody's, bu risklerin, İtalyan hükümetinin borçlarının sürdürülebilirliğinden endişe duyan yatırımcılar tarafından daha da artırıldığını, bunun da İtalyan bankalarının fonlama şartlarını zorlaştırdığını söyledi.

Moody's 13 Şubat'ta İtalya ve diğer 5 Avrupa ülkesinin kredi notunu, Avrupa'daki borç krizinin çözümüne ilişkin şüphelerle indirmişti. İtalya'nın notu A2'den A3'e çekilmiş, görünümünü de negatif olarak belirlenmişti.

İtalyan bankalarının kredi notu indiriminin beklendiğini söyleyen Axia Financial Research'ün yönetici direktörü Fabrizio Spagna, bankaların portföylerindeki yüksek oranlı hazine kağıtlarına dikkat çekerek, bunun, finansal pozisyonları etkilediğini belirtti.