Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda olumsuz hava bugün de sürüyor. Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu işaretleri, bugün Euro Bölgesi'nin 2009'dan bu yana ilk kez daraldığını göstermesi beklenen veri öncesi, piyasalardaki havanın daha da ağırlaşmasına neden oldu.

Asya hisse senetleri değer kaybetti, emtia grubu son 14 yılın en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı ve Asya'da tahvil riski yükseldi. Euro ise son dört ayın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:00'de yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içaren Hang Seng China Enterprises Endeksi ise bu yılki kazançlarını geri verdi. Emtia fiyatlarını içeren Standard & Poor’s GSCI Endeksi düşüşünü onuncu güne taşıdı ve 1998'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, Asya'da tahvil riski yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin'de doğrudan yabancı yatırım Nisan ayında da düşerek gerilemesini altıncı aya taşıdı ve bu durum, Asya'nın en büyük ekonomisinde yavaşlamanın daha da derinleşmekte olduğu riskini güçlendiriyor. Bir haftayı aşkın süredir hükümetsiz kalan Yunanistan, bugün, geçen ayki borç takasına katılan tahvil sahiplerine, 436 milyon euroluk (562 milyon dolar) geri ödemeyi gerçekleştirip gerçekleştirmeme kararını vermek durumunda. Moody’s Investors Service dün 26 İtalyan bankasının kredi notunu düşürdü.

Westpac Banking Corp. sabit getirili menkul kıymetler stratejisi küresel müdürü Russell Jones, "Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda ne olacağını kimse bilmiyor" dedi ve "Tüm bildiğimiz, bunun hasar verici olacağı. Soru, hasar ne kadar olacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin yedi yıl vadeli tahvillerinin faizi, bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi gayrısafi iç hasıla (GSYİH) verisinin ilk çeyrekte yüzde 0.2 düşmesinin beklenmesi ile birlikte, dün rekor seviyeye gerilemişti. Bloomberg'in derlediği verilere göre, veri böyle çıkarsa, Avrupa ekonomisi 2009'dan bu yana ilk kez küçülmüş olacak. Öte yandan, bugün açıklanacak olan ABD perakende satışlar verisinin Nisan ayında yavaşlaması bekleniyor.