Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton döneminde Hazine Bakanı olan Robert Rubin, ABD'nin borç ve bütçe açıklarının, ülkeyi ekonomik ve finansal krize süreklüyebileceğine dikkat çekti.

ABD'nin aşırı yüksek bütçe açıklarını azaltma çabası genellikle siyasi engellere takılıyor.

En son ABD Başkanı Barack Obama, Ulusal Mali Sorumlukuk ve Reform Komisyonu'nu ülkenin şişkin kamu sektörüne çözüm bulmakla görevlendirdi.

Demokrat Erskine Bowles ve Cumhuriyetçi Alan Simpson başkanlığındaki komisyon, önümüzdeki 10 yılda ülkenin bütçe açığının 4 trilyon dolar azaltılmasına yönelik vergi artışları ve harcama kesintilerini kapsıyor. Ancak bu plan da siyaset engeline takılarak, hayata geçirilemedi.

Zamanın, Bowles-Simpson ya da ona benzer başka planları kaldırıp atma zamanı olduğunu söyleyen Rubin, ülkenin mali tutumunu sürdürülemez bularak, birçok risk teşkil ettiğini aktardı.

ABD'nin mali tutumunun kamu yatırımları kapasitesini sınırladığını belirten Rubin, ancak asıl riskin dikkatsiz harcamalar ve gevşek para politikalarından kaynaklandığını söyledi.

Rubin, bu politikaların yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri, zayıf güven ve en sonunda da çok büyük bir ekonomik ve finansal kriz riski oluşturduğunu savundu.