Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Almanya ekonomisinin ekonomistlerin beklentilerinin çok üzerinde büyümesinin etkisi ile yükseldi ve son dört ayın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Asya hisse senetleri değer kaybetti.

Vivendi SA, mobil telefon birimi SFR'nin karının yüksek çıktığını açıklaması ve bunun, ilk çeyrek karının analistlerin tahm,inlerinin üzerinde çıkmasına yardımcı olması sonucu yüzde 4.2'lik bir ralli gerçekleştirdi. Avrupa'nın en byük sigorta şirketi Allianz SE, tüm yıl için faaliyet karı hedefini teyit etmesi ve ilk çeyrak karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artmasının ardından yüzde 1 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 artarak, Londra saati ile 08:40'ta 248.65 puana çıktı. Endeks böylelikle Oak ayından bu yana gördüğü en düşük seviyesinden yükseldi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.7 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden çapraz varlık stratejisti Alexander Kraemer, "Bu rakam, Alman ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha güçlü performans gösterdiğini işaret ediyor" dedi ve "Bu bir gerçek. Almanya ekonomisi, borç krizinin Euro Bölgesi üzerinde yük oluşturmasına karşın genişledi" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, Yunanistan'ın eurodan çıkmaya yaklaştığı yolundaki endişeler, Avrupa'da sanayi üretiminin Mart ayında düşmesi ve Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisinin eyalet seçimlerinde Sosyal Demokratlar'a yenilmesi sonucu yüzde 1.8 düşmüştü.

Yunanistan'da politikacılar, dün gece süren görüşmelerde, birlik hükümeti kurmayı başaramadılar. Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias bugün, yeni bir seçim gerekliliği ortaya çıkmadan, bölünmüş durumdaki liderleri bir teknokrat hükümeti kurmaya ikna etmeye çalışacak.