Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Invetsment Management Co.'nun Çin ekonomisindeki yavaşlamanın derinleşebileceğini söylemesi ve ülkedeki doğrudan yabancı yatırımların bir kez daha azalması üzerine Çin'deki hisseler değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi 1 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yunanistan'daki siyasi çıkmazın, ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişelerini artırmasıyla Jiangxi Copper Co. ve Aluminum Corp. of China Ltd. yüzde 1.3'ün üzerinde değer kaybetti. Yanzhou Coal Mining Co., elektrik santrallerinin kullandığı kömür fiyatlarının 2009'dan bu yana ilk kez düşmesinin ardından son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. China Southern Airlines Co., Çin'in turistleri Filipin'e ihityaç dışı seyahat yapmamaları konusunda uyarması üzerine yüzde 1.9 düştü.

Hisselerin hem Avrupa hem de Çin'den kötü haberlerin gelmesinden ötürü değer kaybettiğini belirten Huatai Securities Co.'nun analistlerinden Zhou Lin, Yunanistan'ın eurodan atılması ihtimaliyle Avrupa'daki krizin kötülediğini, Çin'deki munzam karşılık indiriminin de, hükümetin ekonominin sağlığından endişe duyduğunu gösterdiğini söyledi. zhou, yatırımcıların, ekonominin ikinci çeyrekte daha fazla gerileyeceğini düşündüğünü aktardı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 2,360.77 puana gerileyerek, 17 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 2,599.20 puandan işlem gördü ve 6. gününü de ekside kapadı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.4 aşağıda kapandı.